Werkspoorkwartier als landingsplaats in Utrecht?!

thof_groot

Er gebeurt veel op het bedrijventerrein ‘Werkspoorkwartier’ in Utrecht, misschien wel de circulaire landingsplaats voor de stad. Vanuit verschillende invalshoeken zijn partijen actief om te kijken wat de kansen zijn. Is er plek voor een werkplaats voor houtbewerking of metaalbewerking? Staan er renovaties op stapel die, als het toch gaat gebeuren, circulair te maken zijn?

Hogeschool Utrecht stimuleert studenten om toegepast onderzoek te doen naar de circulaire economie. Onderzoek gaat lopen bij twee initiatieven die de knoop al doorgehakt hebben en circulair aan de slag gaan. Namelijk de ontwikkeling van Het Hof van Cartesius en de renovatie van de Eneco fabrieken.

Het Hof van Cartesius
We gaan experimenteren met flexibele stedenbouw in een circulair jasje: het Hof van Cartesius, proeftuin voor de circulaire economie wordt een tastbaar voorbeeld in Utrecht. De eerste fase van drie paviljoens wordt in 2016 in het Werkspoorkwartier gebouwd. Paviljoens worden opgebouwd uit zeecontainers en reststromen die vrijkomen bij lokale, Utrechtse bedrijven.

Welke materialen zijn dit precies, en hoe kunnen deze efficiënt worden hergebruikt? Welke processen en partijen zijn hier bij betrokken en hoe kan deze kennis het beste worden gedeeld? De studenten Bouwkunde, Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde en Digitale Media van de Hogeschool Utrecht gaan deze vraag in de praktijk onderzoeken, samen met het Hof van Cartesius. Ze gaan op zoek naar materialen die vrijkomen bij sloop- en bouwprojecten, en onderzoeken welke hiervan (efficiënt) zijn in te zetten in de bouw van verplaatsbare paviljoens. Zo worden oude zeecontainers omgebouwd tot (verplaatsbare) werkruimtes, en kunnen deuren, kozijnen, installaties, vloeren – noem maar op – lokaal een tweede leven krijgen. Afvalverwerkingsbedrijf SITA is al van de partij, maar we gaan ook kijken bij sloop- en bouwbedrijven die een steentje willen bijdragen aan de circulaire economie. Denk je dat jouw bedrijf hier ook in kan bijdragen, neem dan contact op met het Hof van Cartesiuswww.hofvancartesius.comwww.facebook.com/hofvancartesius.

Eneco fabrieken
Het is geen publiek geheim meer. Eneco neemt afscheid van de oude wereld en heet de nieuwe wereld welkom. Maar dat betekent nogal wat. Zeker voor de fabrieken die Eneco heeft in Utrecht. Deels op Werkspoorkwartier en deels op Lage Weide waar je de grote pijp al vanaf de A2 ziet staan. Deze fabrieken hebben in de (nabije) toekomst geen functie meer. Wat dan?! Het idee is om de gesloten fabrieken te her-ontwikkelen naar een open campus. Een plek waar start-ups, bedrijven en kennisinstellingen samen komen om de nieuwe wereld vorm te geven.

Zo gaan 6 studenten al eens aan de slag met ‘Toon’, de slimme thermostaat van Eneco. Hoe circulair is dit apparaat eigenlijk? En kan deze thermostaat meer aansturen dan alleen de warmte of koude vraag? Kun je ook andere functionaliteiten aan gaan sturen, en zo ja, welke bedrijven willen hier graag op inpluggen? Bij de fabriek staan ook enkele woningen die perfect kunnen dienen als testomgeving. De woningen zijn bewoond, waardoor de bewoners ook daadwerkelijk feedback kunnen geven over de nieuwe features die zijn aangebracht. Een afstudeerder gaat onderzoeken of van de materialen die vrijkomen bij de renovatie, ook ingezet kunnen worden voor deze woningen. Om de woningen bijvoorbeeld energie-neutraal te maken.

< Visie en routekaart Amsterdam | ABN, ING en Rabobank ondersteunen circulair >