Aan de slag met Het Nieuwe Normaal Gebouw | 10 oktober

Op donderdag 10 oktober 2024 vindt de eerste trainingsdag van Het Nieuwe Normaal (HNN) plaats, de nieuwe eenduidige taal om circulair te bouwen. Deze trainingsdag is bedoeld om opdrachtgevers, opdrachtnemers en producenten in de bouwsector mee te nemen in het raamwerk voor circulair bouwen in Nederland, zegt Rutger Büch, initiatiefnemer van Het Nieuwe Normaal. “Hoe zit het raamwerk in elkaar, en hoe kun je het gaan gebruiken? Je gaat weg met alle handvatten om de volgende dag al aan de slag te gaan.” 

Eenduidige aanpak 
Het Nieuwe Normaal is in 2019 ontstaan omdat er behoefte was aan een concrete en eenduidige taal binnen circulair bouwen. “Hoewel veel bedrijven en gemeenten al wel ervaring hebben met een circulair bouwproject, ontbrak het aan een eenduidige aanpak. De een richtte zich op hergebruik, de ander richtte zich op biobased bouwen, weer een ander op digitalisering. We wilden samen bepalen wat circulair bouwen in Nederland is om ook een zelfde manier van uitvragen te creëren. Zodat de opdrachtgever en opdrachtnemer dezelfde taal spreken.”
 
Daarom zijn we het praktijkprogramma gestart. “We hebben over de 500 projecten geëvalueerd, om tot Het Nieuwe Normaal raamwerk te komen. Een taal die in de praktijk al bestaat.” Dit raamwerk dient nu als basis voor de verdere implementatie van circulair bouwen in Nederland. “Met deze training leer je hoe je in de praktijk HHN kunt gebruiken.” 

Drie trainingen
Er worden drie trainingen gegeven op 10 oktober. “Een inleidende verdieping in HNN. En voor HNN Gebouw worden twee trainingen gegeven over inkoop en kansrijke maatregelen. We verwachten dat deelnemers wel enige kennis van Het Nieuwe Normaal hebben en de leidraad hebben gelezen, zodat we de diepte in kunnen gaan.”  
 
De trainingen worden parallel gegeven dus kies een training die het beste aansluit bij je organisatie en behoeften. “De trainingen worden gegeven door ervaren trainers die niet alleen hun verhaal komen vertellen, maar ook ruimte laten voor vragen en eigen projecten”, geeft Büch aan. 

De trainers

  • De training Verdieping wordt gegeven door Sybren Bosch van Copper8 en Marlou Kellenaers van Volantis
  • De training Inkoop door Yaël Ben Basat van Alba concepts
  • En de training Maatregelen door Denise Huizing en Niels Franssen van Brink

Programma  
De dag start met een plenaire sessie waarin een overzicht wordt gegeven van de huidige ontwikkelingen binnen de bouwsector en circulaire economie. Vervolgens gaan de deelnemers naar de gekozen training, die bestaat uit twee rondes: 

  • Kennisoverdracht – Een trainer legt uit hoe het raamwerk is opgebouwd en hoe het toegepast kan worden.
  • Praktische case – De deelnemers werken samen aan een praktijkcase waarin ze de opgedane kennis meteen toepassen.

Handreiking 
Aan het einde van de training ontvangt iedereen een handreiking, zodat het HNN raamwerk direct gebruikt kan worden in eigen projecten. Deze handreiking bevat onder andere een lijst van maatregelen in drie categorieën: ontwerpkeuzes, materialiseren en proceskeuzes.

Praktisch en interactief 
De trainingen zijn zo ingericht dat opdrachtgevers, opdrachtnemers, producenten en uitvoerders elkaar kunnen ontmoeten. “Bij een eerdere try-out-training, waar we ongeveer zestig aanmeldingen voor hadden, bleek dat door de mix van deelnemers er mooie, inhoudelijke gesprekken ontstonden. Je komt in contact met anderen uit de keten”, vertelt Büch. “Participanten vonden het een praktische training, goed en helder uitgelegd door de trainers. Ze gingen weg met alle middelen om de volgende dag aan de slag te kunnen met Het Nieuwe Normaal.” 
LET OP: De trainingen voor HNN Infra worden gegeven op dinsdag 22 oktober.

Aanmelden 
Wanneer: 10 oktober 2024, van 13.00 tot 16.30 uur.
Waar: Anafora in Utrecht (Uilenboslaan 1, Utrecht). Hier vind je de routebeschrijving.
Meer informatie over het programma kun je vinden op deze pagina.

Rutger Büch

Rutger Büch 

Rutger Büch is mede oprichter van de coöperatie Cirkelstad en programmaleider van ‘Samen versnellen naar Het Nieuwe Normaal’. Na zijn studie bedrijfskunde is hij actief aan de slag gegaan met circulair bouwen. Zo verbindt hij partijen aan elkaar en aan het thema om tot (pilot)projecten te komen. Met ‘Het Nieuwe Normaal’ wil hij samen met de sector komen tot één gedragen taal voor circulair bouwen. 

< Interview: Doe ‘ff Het Nieuwe Normaal | Dutch Green Building Week 2024: Samen op koers  >