Afvalscheidingstation Utrecht

Afvalscheidingstation Utrecht aan de tractieweg werkt samen met BUURMAN UTRECHT om bouwmateriaal een 2e leven te geven. Kringloopwinkel EMMAUS werkt al een tijd samen met het afvalscheidingstation. Vanaf september 2019 kan je nu ook je nog bruikbare bouwmaterialen een 2e leven geven. Buurman Utrecht, naar Rotterdam’s voorbeeld opgezet, wilt hergebruik van bouwmaterialen het nieuwe normaal maken.

In de werkplaats wordt gebruikt bouwmateriaal aangeboden, met name hout omdat dit makkelijk bewerkbaar is. Plaatmateriaal, planken, balken, latten, deuren deurbeslag, ijzerwaren, lampen. Ze hebben het allemaal. Het materiaal is afkomstig van bewoners en kleine ondernemers uit Utrecht zelf.

In Rotterdam weet Buurman in samenwerking met de milieustraten jaarlijks 4 ton aan materiaal te redden en dat is ook de doelstelling in Utrecht. Buurman start in een relatief kleine werkplaats in Het Hof van Cartesius aan de vlampijpstraat – Werkspoorkwartier. Volgend jaar verwachten ze te verhuizen naar een grotere werkplaats van 350 m2 om ook echt aan de doelstelling van 4 ton te kunnen voldoen.  

De werkplaats om materialen te kopen en een werkbank te huren is sinds augustus open. De afgelopen maanden werkte Buurman Utrecht aan partnerschappen met leveranciers van gebruikt materiaal uit de stad. Grootste leverancier is het afvalscheidingsstation aan de Tractieweg. Bewoners die daar hun materiaal komen brengen kunnen dat nu ook in de aanhangwagen doneren van Buurman. Kleine aannemers rijden de hele stad rond met materiaal. Die komen nu ook naar Buurman. Hetzelfde geldt voor materiaal van Bouwhub Lage Weijde, Beelen sloop en het Centraal Museum.

Bij Buurman Utrecht kan je ook een workshop of cursus volgen of je kan Buurman Utrecht inzetten als Materiaalscout. In de workshops leren mensen hoe ze de gebruikte materiaal kunnen toepassen en zelf een mooi product, bv. een bankje, stoel of kist kunnen maken. De workshops worden elke 2 weken gegeven of op groepsbasis geboekt en zitten al aardig vol. Als Materiaalscout gaat Buurman Utrecht op zoek naar gebruikt maar nog goed materiaal voor grotere projecten. Zo is hun eigen werkplaats ook 100% opgebouwd uit gebruikte materialen met een verhaal.

Bewoners, creatieve makers, kunstenaars en kleine ondernemers kunnen elke woensdag tot en met zaterdag van 10-18 uur bij Buurman Utrecht terecht voor het kopen van materialen of het volgen van een workshop.

Wil je weten wat we allemaal organiseren? Volg ons op facebook: https://www.facebook.com/buurmanutrecht/

Heb je een project, plannen of vragen? Neem dan contact op met Buurman via  of https://www.buurmanutrecht.com/contact

< Hoe vertaal je toekomstverkenning naar innovaties? | Hulp bij aanspraak op subsidies >