Alfa -college als eerste Nederlandse onderwijsinstelling aan de slag met Madaster Educatie

Hoogeveen– Het Alfa-college in Hoogeveen is de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die aan de slag gaat met het Madaster educatie platform. Studenten van de mbo-school kunnen nu bestaande gebouwen inventariseren en toetsen op circulariteit.  Het is een unieke combi van leren en werken in de praktijk met als speerpunt circulariteit. Zowel onderwijs als bedrijfsleven gaan hiervan profiteren.

Het Alfa-college heeft in haar strategisch beleid een duidelijke visie op circulariteit, energie en duurzaamheid. De koersuitspraak “Samen creëren we meer waarde voor een betere wereld” ligt aan de basis voor de aanpak van de revitalisatie van het gebouw aan de Voltastraat 33 in Hoogeveen. Omdat ook het (techniek) onderwijs nauw betrokken wilde worden bij circulair bouwen, is in samenwerking met N.I.C.E. (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie) en de Hanzehogeschool een traject gestart waarin het vooral om ‘pionieren’ ging.

Hieruit ontstond ook de wens om Madaster Educatie te integreren in het huidige onderwijs van meerdere mbo-opleidingen en als onderdeel van een cursus voor het bedrijfsleven, die door het Alfa-college wordt aangeboden.

“Het toepassen van Madaster Educatie in een werkelijke projectopdracht met een koppeling van theorie en praktijk is een schitterende leervorm voor studenten.”

Alco Otten, docent bouwkunde bij het Alfa-College

Madaster

Speciaal voor onderwijs doeleinden heeft Madaster een online educatie omgeving ontwikkeld. Opleidingen die van de Madaster edu-omgeving gebruik willen maken, kunnen een account voor hun studenten aanmaken. Hiermee kunnen de studentdossiers worden aangemaakt en (centraal) beheerd. De studentomgeving wordt tegen een gereduceerd tarief aangeboden ten opzichte van het reguliere Madaster aanbod. Zo kunnen studenten de brug slaan tussen theorie en praktijk en van hun eigen ontwerpen een materialenpaspoort generen en bijvoorbeeld testen op circulariteit.

“Het Alfa college begrijpt als geen ander dat eindeloos wikken en wegen de circulaire economie niet dichterbij brengt. We moeten actie ondernemen om de volgende stap te zetten.” Sander Beeks, Business Support bij Madaster.

Over het Alfa College

Het Alfa-college is een christelijk ROC met vestigingen in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg. Binnen het Alfa-college leiden we onze circa 15000 studenten op tot mensen die weten wie ze zijn, tot goede burgers en tot goede vakmensen. We stimuleren onze studenten en medewerkers om samen met onze regionale partners een bijdrage te leveren aan een uitdagende leeromgeving , een sterke regio en een duurzame en rechtvaardige wereld. Je kunt bij ons terecht voor een mbo-opleiding, educatief traject, een bedrijfsopleiding, cursus of maatwerk.

Over Madaster

Madaster beschouwt de Aarde als een gesloten systeem en wil de verspilling van grondstoffen tegengaan door materialen oneindig beschikbaar te stellen. Door materialen te registreren en te documenteren wordt voorkomen dat ze als anoniem materiaal eindigen op de alsmaar groter wordende afvalberg. Madaster heeft om die reden een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving ontwikkeld. Vanuit het Madaster platform, het kadaster van materialen, kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. De materiële, circulaire en financiële informatie in een materialenpaspoort biedt particulieren, bedrijven, overheden en wetenschap een beter inzicht in de materiaalhuishouding in de gebouwde omgeving. Hergebruik van materialen wordt eenvoudiger, slim ontwerpen gestimuleerd en afval geëlimineerd

< Circulair BZK inzicht – Over loslaten, doorgaan en buyer groups | Scholen en gemeenten met circulaire huisvestingsopgave? Realiseer deze ambitie in een buyer group. >