Amsterdam wint grote prijs voor circulaire economie

Amsterdam heeft de World Smart City Award voor circulaire economie gewonnen. De prijs werd woensdagavond 15 november uitgereikt op het Smart City Expo World Congress in Barcelona. Met de prijs spreekt de organisatie haar waardering  uit voor het vooruitstrevende  Amsterdamse programma voor circulaire economie.

Geprezen worden de inspanningen van de stad om een beleid te ontwikkelen voor circulaire economie op stedelijk niveau op meerdere gebieden: lokale productie van duurzaam en seizoensgebonden voedsel, lokale productie van elektriciteit, vermindering van het brandstofgebruik en verbetering van de afvalrecycling.

Leren door te doen

Amsterdam heeft in 2015 als eerste stad ter wereld een onderzoek laten doen naar de kansen van een circulaire economie. Daaruit  blijkt dat een circulaire economie nieuwe bedrijvigheid creëert, een positieve economische impact heeft en direct bijdraagt aan een duurzame samenleving. Op basis van het onderzoek en een marktconsultatie heeft de gemeente  een circulair programma opgesteld. In de uitvoering werkt de gemeente nauw samen met circulaire ondernemers, onder andere via het netwerk Amsterdam Smart City.

Recordaantal

Het Smart City Expo World Congress is een jaarlijks terugkerend evenement dat kennisuitwisseling en samenwerking tussen steden uit de gehele wereld stimuleert. Dit jaar kwam er een recordaantal van meer dan 700 steden, 600 exposanten en 420 sprekers, afkomstig uit de gehele wereld. De laatste editie werd door meer dan 16.000 mensen bezocht.

Ook dit jaar is er weer een grote Nederlandse delegatie aanwezig, bestaande uit gemeenten — waaronder Amsterdam —  kennisinstellingen en zowel grote bedrijven als veelbelovende innovatie start ups en MKB’ers. Deze samenwerking vloeit voort uit de NLSmart City Strategie, die begin dit jaar aan premier Rutte is aangeboden.

 

Meer informatie

Meer informatie over het circulaire programma van Amsterdam op https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/amsterdam-circulair/

Verder op de site van Amsterdam Smart City: https://amsterdamsmartcity.com/themes/circular-city

En op de site van de Smart City Expo World Congress http://www.smartcityexpo.com/nl/awards-winners

 

 

< Landelijke dag verplaatst | Groeiambitie Cirkelstad ligt op koers! >