Circulair doen in De Bilt

“Circulaire economie is een van onze duurzaamheidspeerpunten. En dat betekent onder andere inzetten op het hergebruiken van materialen in plaats van weggooien” aldus Anne Brommersma, wethouder duurzaamheid en milieu in de gemeente De Bilt. “Wij geven in het gemeentehuis het goede voorbeeld door het afval gescheiden in te zamelen. Afvalscheiding is het begin van de opgave van circulaire economie. Heel goed dus dat er nog veel meer gebeurt in De Bilt”.

Bijeenkomsten

Samen voor de Bilt organiseerde, in opdracht van de gemeente, speciale bijeenkomsten rond het thema circulaire economie. Het doel daarvan was mensen stimuleren bewust met grondstoffen om te gaan. Er waren twee bijeenkomsten voor inkopers van bedrijven en maatschappelijke organisaties over maatschappelijk verantwoord inkopen onder leiding van het RIVM. Biltse scholen werden gestimuleerd een actieplan te maken hoe ze zoveel mogelijk afval kunnen besparen. En Biltse (bouw)bedrijven kwamen bijeen om specifieke informatie te krijgen over biobased bouwmaterialen.

Kennis

Bij de organisatie van deze bijeenkomsten ging Samen voor De Bilt uit van wat leeft aan vragen, kennis en ervaringen rond circulaire economie in de gemeente. Daarom benaderde ze zoveel mogelijk mensen persoonlijk en zocht ze aansluiting bij het RIVM, SWECO en Agterberg en de gemeente zelf. Daar zit immers veel kennis.

Denken en doen

De ervaring is dat deze activiteiten mensen stimuleerden circulair te denken en te gaan doen. Zoals een Biltse aannemer zei: “Bespreek met je klanten duurzame alternatieven; negen van de tien keer kiezen ze er voor”.

 

 

< Inschrijving Circulair Inkopen Academy geopend | Een fundering voor circulaire bouw! >