Circulair inkopen van een afvalbrengstation: speuren en puzzelen

De gemeente Den Haag heeft eind 2013 de Green Deal Circulair Inkopen ondertekend. Hierbij is afgesproken dat in 2014 gestart wordt met minimaal twee circulaire inkooptrajecten. Een daarvan was het circulair inkopen van het nieuw te bouwen overdekte afvalbrengstation aan de Uitenhagestraat in Den Haag (Transvaal). Dit afvalbrengstation wordt momenteel gebouwd.

afval-den-haag

Duurzaam gebruik

Het pand wordt duurzaam gebruikt: het wordt energieneutraal (, het regenwater wordt opgevangen om vervolgens gebruikt te worden voor het doorspoelen van de wc’s en voor het schoonmaken van het pand. Het gebouw krijgt een sheddak voor optimaal daglicht: op de schuine stukken komen zonnecellen, afgewisseld met mos-sedum.

Circulair

Maar ook is er gebruik gemaakt van “circulaire bouwmaterialen”.  Hiervoor is allereerst een eigen waarderingsmethodiek  bedacht om recht te doen aan de kenmerken van een afvalbrengstation. Hoogste score kreeg het hergebruik van huishoudelijk afval in het gebouw,  met afnemende scores voor respectievelijk hergebruikte materialen, hernieuwbare materialen, gerecyclede materialen en niet-hernieuwbare materialen.

Vervolgens is gebruik de Oogstkaart toepgepast, een digitaal platform of “marktplaats voor professionele upcyclers”. Het oogsten is het zoeken en vinden van materialen die bijvoorbeeld door anderen overbodig gevonden worden. Over deze zoektocht en de contacten met de diverse aanbieders zijn veel mooie verhalen te vertellen. Ook over het traject van het gevonden materiaal tot toepassing in het gebouw valt veel te vertellen.  Hieronder wordt volstaan met een opsomming van de uiteindelijk toegepaste materialen:

  • Platen afkomstig uit de automobielindustrie vormen de gevel: het gaat om restmateriaal van platen waaruit de carrosserie van vrachtauto’s wordt gestanst.
  • Tweedehands houten damwanden worden gebruikt als drager van de gevels
  • Sandwichpanelen kwamen vrij als restpartij bij de productie van nieuwe sandwichpanelen.
  • Figuurdraadglas is gebruikt dat vrijkwam bij de sloop van een kantoorgebouw  in Amsterdam.
  • het dak van een gebouw van een busmaatschappij uit Zeeland (NB) wordt hergebruikt.
  • De toegepaste isolatieplaten kwamen vrij bij de sloop van een bedrijfshal in Noord Brabant.
  • Tweedehand volkernplaten bij de kolommen in de buitengevel kwamen vrij bij sloop

En met de aannemer is een contract afgesloten dat hij de installaties de komende 15 jaar gaat onderhouden en dat aan het eind van de levensduur de installaties worden teruggenomen voor recycling.

Conclusie

Het circulair inkopen van een gebouw was voor zowel de opdrachtgever als de aannemer nieuw. De oogst was groter dan verwacht: het gebouw wordt niet alleen neergezet binnen de oorspronkelijke raming en met toepassing van diverse hergebruikte materialen, maar alle partijen zijn ook enthousiast over het oogstproces. Want zeg nou zelf: was is er nou leuker dan speuren naar materialen en puzzelen om deze in te passen in het gebouw?

Websites: Over het project / Facebook over het bouwproces / Oogstkaart / GreenDeal Inkopen

Meer weten? Mail Ger Kwakkel.

< Get connected cirkelregio Utrecht 13 oktober | Open Lab 28 oktober: circulaire bedrijventerreinen >