Circulair stadslab Groningen

Op het Suikerunie terrein is het door Urban Climate Architects ontworpen circulaire gebouw geopend. De initiatiefnemer Keypro uit Groningen had het idee een tijdelijk icoon te realiseren waar creatieve bedrijven uit de maakindustrie in Groningen samen konden komen.

Het Suikerunie terrein bood hier een mooie kans voor. Na de sloop van de Suikerunie fabrieken kwam het terrein voor langere tijd braak te liggen, ontwikkeling staat pas gepland voor over 15 jaar. De gemeente vroeg om een tijdelijke invulling van het terrein.

Samen met de initiatiefnemers hebben we het gebouw vormgegeven met tijdelijke en herbruikbare materialen die refereren aan de maakindustrie. Tussen 2 boogvormige bouwdelen ligt een grote hal welke als ontmoetingsplek en restaurant dient, maar daarnaast ook in zijn geheel geopend kan worden zodat een podium naar de stad ontstaat.

Voor het gebouw is gekeken naar demontabele en herbruikbare/hernieuwbare principes.

Op 15 mei was het gebouw podium voor het Gronings Architectuur debat, waarbij de rol van de circulaire economie in de architectuur een belangrijk onderwerp was.

Meer informatie:

Dennis Hauer, Urban Climate Architects

www.urbanclimatearchitects.com

www.stadslab.nl

< Eurocommissaris Karmenu Vella opent binnenhof Het Hof van Cartesius | Circulair in Waarderpolder >