Beelen NEXT opent Circulaire Bouwhub Utrecht

De afgelopen weken is hard gewerkt aan de bouw van de tweede Circulaire Bouwhub van Beelen NEXT.  Deze hub zal – mede dankzij haar centrale ligging in Utrecht – het nieuwe centrum worden van de op- en overslag van gebruikte bouwmaterialen die door onze demontageteams uit ontmantelingsprojecten worden gehaald. De materialen worden op de hub verzameld, schoongemaakt, eventueel bewerkt en daarna weer ingezet voor andere (bouw)projecten.  

Tweede belangrijke functie van de hub is de volwaardige houtwerkplaats. Hier wordt sloop- en resthout bewerkt tot nieuwe houten bouwmaterialen. Deze materialen zullen worden afgezet via Pontmeyer, onze eigen webshop en onze partners. Ook de asbestcontainments van Beelen Milieu worden opgebouwd met hout afkomstig uit de zagerij. 

Door het ‘off-site’ bewerken van de materialen wordt veel tijd gewonnen op de ontmantelingslocatie. Hierdoor kan meer materiaal hoogwaardig worden hergebruikt, zonder dat de planning van het project in geding komt.

Werk-leerplekken

Maar de hub heeft ook een belangrijk sociaal aspect; Al tijdens de bouw werd werk en opleiding gecreëerd voor vijf jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de gemeente Utrecht. Het totaal aantal werk-leerplekken zal straks oplopen naar maximaal 15. Hiervoor heeft Beelen NEXT een nauwe samenwerking met Gemeente Utrecht en andere omliggende gemeenten.

Uiteraard is de Circulaire Bouwhub zelf ook gemaakt uit circulaire materialen: van beplating tot constructiestaal en isolatiemateriaal. Een mooi voorbeeld van hoe bouwen met gebruikte bouwmaterialen wél kan.

Onze visie

Meer weten? Wij nodigen u van harte uit op de Circulaire Bouwhub om onze visie op (echt) circulair bouwen te delen. U kunt hiervoor contact opnemen met Axel Hendriks van Beelen NEXT via .

Over Beelen NEXT; Beelen Next richt zich op innovaties binnen de bestaande bedrijfsonderdelen van Beelen.nl, zoals sloopwerken, recycling, bouw- en sloopafval, bedrijfsafval en asbestverwijdering. Behalve dat deze nieuwe bedrijfstak de kennis en expertise bundelt van de al bestaande bedrijfsonderdelen, ontwikkelt Next ook nieuwe activiteiten, waarbij de nadruk ligt op circulariteit, digitalisatie en maatschappelijke impact.

< ‘Afval’ als grondstof voor circulair hoofdkantoor CURE Afvalbeheer in Eindhoven | Infra Futurelabs >