Circulaire interieurs

Binnenwanden in circulaire interieurs bestaan nu nog vaak uit kale ruwe bouwmaterialen, zoals hout en beton.  EKOTEX brengt een nieuwe circulaire collectie op de markt: OPPOSITES Glasweefselbehang.

Circulaire principes

Behang en verf zijn normaal gesproken onlosmakelijk met de ondergrond verbonden. Hierdoor kan een circulaire drager/ondergrond tot afval worden gedegradeerd.  

Op dit vlak richt EKOTEX zich met zijn afbouw- en afwerkmaterialen. Uitgangspunt is het behouden van de oorspronkelijke kwaliteit van de ondergrond, oftewel “reduce” afval. Een voorbeeld is gipskarton, deze platen worden nu meestal gerecycled omdat de toplaag (verf en/of behang) alleen mechanisch is te verwijderen en dat gaat ten koste van de papier/kartonlaag. Hierdoor is een gipskartonwand alleen nog te recyclen. Omdat de grondstoffen voor een gipskartonplaat voor een deel bestaan uit afvalresten van de kolencentrales in Nederland, zullen die grondstoffen snel opdrogen als de kolencentrales zijn gesloten. Hiervoor biedt EKOTEX een oplossing met zijn circulaire verf en behangproducten. 

Maar vanaf nu biedt EKOTEX een complete nieuwe circulaire collectie OPPOSITES Glasweefselbehang in de dessins SKIN & CONCRETE. 

Het betonlook en lederlook glasweefselbehang verkrijgbaar in 7 kleuren is samengesteld uit louter minerale en biobased grondstoffen. Met deze duurzame nieuwe serie kant&klaar glasweefsel kan je als interieur architect spannende, robuuste en stoere elementen toevoegen aan je circulaire ontwerp. 

Het materiaal is zeer duurzaam en heeft een minimale milieu-impact, is gemakkelijk verwijderbaar en vrijwel volledig recyclebaar. Daarnaast is het ook luchtzuiverend en neutraliseert het Vluchtige Organische schadelijke Stoffen, zoals bijvoorbeeld Formaldehyde. Het behang wordt binnenkort opgenomen in de NMD ( Nationale Milieu Database ). 

Nu zijn hout en kale bouwmaterialen nog de eye-catchers en de bevestiging voor een circulair interieur, maar binnenkort gaan we toch weer op zoek naar andere uitdagende en fraaie afbouwmaterialen.

Door slim om te gaan met bouwmaterialen en ondergrondmaterialen die ook circulair, herbruikbaar of recyclebaar zijn kunnen we afval tot een minimum terugbrengen. Basis vormt hierbij dat het hele systeem, dus ondergrond + behang + verf circulair zijn.   

EKOTEX Wandafwerking bv 

Victor Franke 

Dieselweg 9 

3752 LB Bunschoten 

033-2471515 

0651416066 

victor@ekotexwandafwerking.nl   

www.ekotexwandafwerking.nl 

Contactgegevens: 

< Het Omgevingsregister: Kans om uw databron te koppelen | Maak kennis met Kerloc, écht 100% circulaire gevelbekleding >