Circulariteit is route naar een écht duurzame bouwsector

Halverwege deze eeuw moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Dat is de doelstelling van onze overheid. Maar wat houdt het precies in voor de bouwsector?

Binnen de circulaire economie is geen plaats meer voor afval. Alle toegepaste materialen zullen vroeger of later weer de keten in moeten: hergebruikt als nieuwe grondstof. Echt circulair bouwen vereist dan ook dat een gebouw wordt bedacht, getekend, gebouwd, ontwikkeld, gebruikt, onderhouden en gedemonteerd zodanig dat het tot op de laatste schroef kan dienen als basis voor nieuwe projecten.

Door de hele bouwketen vereist dit een nieuwe manier van denken. Architecten zullen alleen nog ontwerpen op basis van beschikbare materialen en vormen, sloopbedrijven zullen bouwmaterialen ‘oogsten’ op wat voorheen sloopprojecten waren. Bouwbedrijven maken nieuwe projecten op basis van ‘oude’, herbruikbare materialen. Immers, bestaande materialen en grondstoffen behouden hun waarde, omdat er geen nieuwe meer bijkomen in de cirkel.

 

Fotografie: Ronald Tilleman

De eerste gebouwen die deels circulair gebouwd worden, verrijzen inmiddels. Zo bouwen wij het QO Amsterdam, een zeer duurzaam hotel in het Amstelkwartier en het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen-Zeist. Bij het hotel is al rekening gehouden met eventuele toekomstige functies van (onderdelen) van het gebouw. Het Triodos-gebouw wordt zelfs remontabel gerealiseerd. Het zou na jaren van gebruik zo zijn weg kunnen vinden naar een andere plek, of in delen naar heel andere, nieuwe projecten. Ook zijn we hier begonnen met het vastleggen van alles wat bij de bouw wordt gebruikt in een zogeheten materialenpaspoort voor het gebouw. Op die manier is later van elk onderdeel direct duidelijk waar het te vinden is en hoe het opnieuw gebruikt kan worden.

Daarnaast onderzoeken we met bouwmaterialenhandel Stiho nieuwe modellen van samenwerken. Stiho staat als partner van het eerste uur in het Urban Mining Collectief aan de wieg van de realisatie van het urban mining-concept. Zij zijn al betrokken bij enkele circulaire projecten en actief bezig circulaire materialen te verweven in hun portfolio.

 

Meer informatie:
https://www.jpvaneesteren.nl/nl/circulariteit-route-naar-een-echt-duurzame-bouwsector

< Kick-off Haarlemmermeer Community of Practice | Duurzame 50 bekend >