Cirkelstad Amersfoort: uitstekende voedingsbodem voor circulair bouwen

Door de gunstige ligging, centraal in het land, is Amersfoort een aantrekkelijke vestigingsplaats voor grotere bedrijven die actief zijn in de zakelijke dienstverlening. Mede door de aantrekkende economie groeit Amersfoort uit zijn jasje. Een onderzoek uitgevoerd door TNO naar de economische potentie van Utrecht gaf eerder al aan dat de grootste economische kansen voor circulaire economie in Amersfoort vooral liggen op het vlak van bouw en demontage. Zo zijn er de komende jaren een aantal grote bouwprojecten gepland zoals de nieuwbouw in Vathorst, de transformatie van De Hoef en infrastructurele projecten zoals de Westelijke ontsluiting en Knooppunt Hoevelaken.

De gemeente ziet verduurzaming, in combinatie met de groei van de stad, als de grootste opgave voor komende jaren. Dit jaar heeft de gemeente ingezet op 10 concreteacties om circulaire economie in de bouw- en de montagesector te stimuleren. Ook volgend jaar wil de gemeente een actieve rol blijven vervullen in het versterken van het regionale netwerk, het delen van kennis en ervaringen en het stimuleren van circulair ondernemerschap. Daarbij blijft de focus vooralsnog op de bouw- en demontagesector.

Op dit moment is er een uitstekende voedingsbodem voor ondernemers die aan de slag willen met circulair bouwen. De Cirkelstad community is in de tweede helft van dit jaar gestart en telt nu al 14 actieve deelnemers in de verschillende schakels van de bouwkolom (agNOVA, De Alliantie, Gemeente Amersfoort, Van Bekkum, Buro BOOT, De Groene Jongens, Habitoo, Huurdeman, Heilijgers, Heijmans Vastgoed, Lithos, Ooms architecten, Peoplehouse, Schipper Bosch).

Tijdens de eerste bijeenkomst heeft woningbouw corporatie De Alliantie twee projecten uitgelicht met een hoge circulaire ambitie. Daarbij is in drie groepjes gediscussieerd over maximaal hergebruik van beschikbare materialen, modulaire nieuwbouw en de rol van opdrachtgever. In de tweede bijeenkomst presenteerde Heijmans Vastgoed hun visie op circulair bouwen en lichte dit toe aan de hand van praktijkvoorbeelden. Er ontstond een dynamisch gesprek over hergebruik van funderingen, tijdelijke opslag van bouwelementen en het borgen van kwaliteit van hergebruikte materialen.

Naast de besproken cases in de kenniskring speelt er veel meer in Amersfoort: bedrijventerrein De Wieken heeft een plan ontwikkeld voor circulaire gebiedsontwikkeling, op Vinkenhoef gaan startups zich in De Groene Schuur vestigen die gebruik maken van elkaars reststromen en die de deeleconomie in praktijk brengen. Ook doen er drie studenten Building Environment aan de Hogeschool Utrecht onderzoek naar de kansen voor een regionale grondstoffen hub en is afgelopen jaar Klus de Bouwkringloop geopend, een fysiek verkooppunt in Amersfoort voor herbruikbare bouwmaterialen.

De genoemde voorbeelden zijn slechts een greep uit de vele initiatieven in Amersfoort op het gebied van circulaire economie. Voor veelondernemers is het nog zoeken naar hoe hoog ze de lat voor zichzelf kunnen leggen. In verschillende projecten laten ondernemers zien dat het mogelijk is, maar hoe maak je hier nu het ‘nieuwe normaal’ van? Dit is de uitdaging waar Amersfoortse bedrijven voor staan en ik voel me bevoorrecht dat ik hier mijn steentje aan mag bijdragen!

Ben jij betrokken bij een circulair project in Keistad en wil je je graag bij laten praten, wil je dan contact met me opnemen?

Hartelijke groet, Bas Grol

, 06-2708 55 62

< Insert lanceert website en circulaire marktplaats | Eerste Bouwkringloop in Nederland van start in Amersfoort >