Cirkelstad Veenendaal live!

Dinsdag 20 november vond het Duurzaam Ondernemen Event (DOE) plaats in Veenendaal waar voor een volle zaal Cirkelstad Veenendaal het daglicht zag.

De spinner van Cirkelstad Veenendaal, Alexander van den Buuse, werkzaam als MVO Manager en als verduurzamer bij INNAX, overhandigde een circulaire sleutel van Cirkelstad aan wethouder Marco Verloop en legde uit wat Cirkelstad doet en waarom in Veenendaal daarvoor grote kansen liggen. De samenwerking met regio FoodValley werd aangehaald, veel contacten daar die bouw gerelateerd zijn kunnen vanuit de samenwerking nu nog beter geholpen worden op hun circulaire zoektocht. Verdere opschaling naar regionaal wordt vanuit die samenwerking ook optimaal gefaciliteerd. 88% van de aanwezigen zag volgens buzz-master heil in de circulariteit waarmee dus nu zowel Regio Foodvalley als ook Cirkelstad, specifiek voor de bouw, mee aan de slag zijn.

De circulaire sleutel is gemaakt door Herso, de circulaire werkplaats van Rik Ruigrok. Het is een oude, lange sleutel die in een bocht gesmeed is en versierd is met een schakel uit de circulaire ambtsketen van Jacqueline Cramer. Afspraak is dat Veenendaal naar de opening van de volgende Cirkelstad komt en dan de sleutel daar doorgeeft, hoe circulair wil je het hebben. Dus daar moet je me wel even van op de hoogte houden om op tijd de ambtenaren te kunnen uitnodigen. En passant verbinden we zo ook nog mooi circulaire steden aan elkaar.

Wij zitten nu volop in de opvolging, een mailing wordt verstuurd naar alle aanwezigen op het event en de antwoorden in de buzz-master worden verwerkt. Daarmee hoop ik snel voldoende participanten aan boord te hebben om naast de bijdrage van de gemeente en van de ondernemersvereniging het hele model rond te hebben. Voor volgend jaar staan vier bijeenkomsten gepland met een centraal thema: digitalisering, materialisering, ontwerp en proces. Hierin is uiteraard nog flexibiliteit naar gelang de behoefte van de deelnemers. Ik zie uit naar de eerst volgende bijeenkomst met collega spinners om onze ervaringen uit te wisselen, tot gauw.

Alexander van den Buuse

< Circulaire infra. Stand van zaken | Grote innovatiemissie naar Barcelona in november 2018 met circulaire bedrijven >