Da Vinci college bouwt een biobased tiny house

ROC Da Vinci College, afdeling Gebouwde Omgeving, probeert onderwijs voor onze MBO studenten zo realistisch en leuk mogelijk te maken. We streven ernaar om tijdens de praktijklessen geen werkstukken voor de prullenbak te maken, maar echte producten voor echte klanten. Twee jaar geleden ontstond het idee om met studenten een Tiny House te bouwen. Zo stellen we studenten niveau 2 t/m 4 in staat om binnen ons eigen schoolgebouw een gebouw te ontwerpen, te berekenen, te begroten en te maken.

Na een korte zoektocht vonden we een partner bij 4 ondernemers die ‘De Gespreide Herberg’ waren gestart. Zij hadden de handen ineengeslagen met de wens om duurzame vakantiehuisjes te ontwikkelen en te bouwen. Met als hoofddoel het creëren van duurzame, circulaire overnachtingsmogelijkheden op de mooiste plekken van de Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden.

Samen met studenten en begeleidende docenten van het Da Vinci College en met lokale aannemers (verenigd in Bouwmensen) worden 2 Tiny Houses (vakantiehuisjes) gebouwd die off grid zijn en bovendien gemaakt zijn van biobased en/of hergebruikte materialen. Bij het ontwerp zijn de principes van de circulaire bouw zoveel mogelijk toegepast.

Dit project biedt ons als ROC de kans om als docententeam samen met studenten te leren over de biobased principes. We worden gedwongen om anders te kijken naar materialengebruik, waardoor we op de lange termijn studenten kunnen meenemen in de transitie naar een biobased en circulaire bouw. Het eerste Tiny House zal worden gebouwd met een score van 5 op schaal van 10 volgens biobased principes. Bij de opvolgende bouwwerken proberen we steeds een stapje verder te gaan op de biobased schaal. Kennisontwikkeling van docenten en studenten is hierbij een belangrijke doelstelling.

Bouwproces van begin tot eind ervaren

Het bouwproces wordt uitgevoerd door studenten van niveau 2, 3 en 4 (MBO) van de opleidingen Timmeren en Bouwkunde. De niveau 4 studenten hebben allereerst als bouwteam een ontwerp en constructieve en bouwfysische berekeningen gemaakt. Maar ook hebben zij inkoopoffertes, detailleren op uitvoeringsniveaus en bouwplanningen gemaakt. Zo ervaren zij het bouwproces van begin tot eind, inclusief alle obstakels en uitdagingen die daarbij langs kunnen komen. Eén van de grootste vraagstukken voor de studenten was de verplaatsbaarheid van het Tiny House. Het Tiny House wordt gebouwd in 4 delen, die op de eindbestemming met een plug and play systeem geplaatst wordt. De bouw zelf wordt uitgevoerd door niveau 2 studenten. Momenteel is de begane grond voor 70% gereed, de doelstelling voor het eerste Tiny House is oplevering medio februari 2021.

Geïnteresseerd? Wil je meer weten? Neem contact op met .

< Nieuwe publicatie van Transitieteam Circulaire Bouweconomie over circulaire gebouwen | Ambitie in de praktijk >