Juridische Helpdesk

Ik wil aan de slag met circulair bouwen, en nu?Eerste hulp bij juridische hobbels

Circulair bouwen is steeds vaker mogelijk. Door bereidheid bij de overheid, de opdrachtgever en de markt. En ook door de toenemende urgentie en het besef dat er eigenlijk nu al veel kan op technisch vlak. Dus nu kan je met volle snelheid aan de slag om de bouwwereld een stukje meer circulair te maken.

Maar dan komt de volgende hobbel: de juristen, de inkopers en de technische mensen die zeggen dat het juridisch allemaal niet mogelijk is. Of dat er risico’s zijn die je niet kan lopen. Of die de markt niet wil lopen. Of dat de regelgeving zorgt voor veel extra stappen, kosten en vertraging.

Soms is dat zo. Maar vaak is er veel meer ruimte dan ‘men’ denkt. Om te weten waar je aan toe bent, hebben we een juridische helpdesk opgericht. De partners binnen Cirkelstad met juridische expertise en ervaringen helpen je bij een eerste analyse van vragen en problemen. Een ‘pre-advies’. Het liefst met voorbeelden en referenties waarom het wel kan en waar dit al wordt gedaan. 

Dit pre-advies is gratis voor partners van Cirkelstad. Mocht aanvullend of uitgebreid advies nodig zijn, dan spreken we in overleg maatwerk af.

Daarnaast publiceren we periodiek de meest gestelde vragen en antwoorden in anonieme vorm. Daarnaast zijn de adviezen (anoniem) beschikbaar in de academie. Zo ontstaat een steeds grotere bibliotheek van kennis die met hulp van jullie inbreng dicht aansluit op de praktijk.

Met wat voor soort vragen kun je terecht? Wat ons betreft zeer breed, als het maar een juridisch raakvlak heeft. Nog concreter denken we aan bijvoorbeeld:

  • Wat verandert er voor circulair bouwen als straks de Omgevingswet er is?
  • Een bedrijf wil een pand bouwen van secundair materiaal. Hoe kan het bouwen met secundaire materialen toch voldoen aan het Bouwbesluit, zodat een vergunning verleend kan worden?
  • Ik wil tweedehands dakpannen toepassen in mijn woningbouwproject. De leverancier wil geen garanties leveren. Loop ik nu risico?
  • Welke eisen mag ik stellen als gemeente als ik circulaire eisen wil stellen bij gronduitgifte?
  • Ik wil de gevel van mijn gebouw ergens anders gebruiken. De architect maakt bezwaar. Is dat terecht?

Een eerste aanzet voor antwoorden en oplossingsrichtingen vind je alvast hier: Circulaire materialen in de bouw (atosborne.nl)

We horen graag van je. Heb je vragen waar je nu al mee aan de slag wilt? Ga dan naar het aanvraagformulier. Overige vragen kun je mailen naar .

Juridisch team cirkelstad

Naam(Vereist)
Voeg waar mogelijk onderbouwing juridische standpunt en verwijzing naar informatiebronnen toe.
Mocht het totaal van de bestanden groter zijn dan 64MB dan verzoeken we u de bestanden naar te sturen.
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 64 MB.