Duurzaam slopen en sproeien

Een van de fundamenten van circulair bouwen is bouwen met hergebruikte en herbruikbare materialen. Bij de realisatie van het duurzame nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) op de Amsterdamse Zuidas (een herbestemming van een al jaren leegstaand kantoorpand) laat bouwer J.P. van Eesteren zien dat het daar niet hoeft te stoppen. Want waarom iets duurzaams nieuw aanvoeren als je ter plekke iets ouds een nieuw duurzaam leven kunt geven?

Toen er ruimte gemaakt moest worden voor een nieuw te graven kelder, is hiervoor een deel van het bestaande gebouw gesloopt. Het vrijgekomen betonpuin is vermalen tot betongranulaat, een belangrijk onderdeel van nieuw beton. Dit granulaat is vervolgens door Albeton in Amsterdam weer verwerkt in nieuw beton. Dat op zijn beurt is gebruikt voor de herbouw van het gesloopte deel. Het enige wat hoefde te gebeuren is het granulaat, en later het nieuwe beton, zo’n 15 kilometer te laten reizen naar de fabriek en weer terug.

Bij de sloop kwam – zoals altijd – heel veel stof vrij. Sproeien met water is dan een doeltreffende manier om ervoor te zorgen dat de buurt geen last heeft van ronddwarrelend stof. Eerder was al geconstateerd dat in de bestaande kelder van het voormalige kantoorpand een laag water stond. Water dat er uiteraard uit moest. Door dit water in plaats van drinkwater te gebruiken bij het vernevelen, sloegen de bouwers twee vliegen in één klap: de kelder was leeg en de buurt bleef stofvrij. Een mooie doorvertaling van wat Goede Doelen Loterijen zelf noemt: “Duurzaam tot in de kleinste hoekjes.”

< Cirkelstad rijdt BMW i3 | Landelijke dag: beloftes maken schuld >