Eurocommissaris Karmenu Vella opent binnenhof Het Hof van Cartesius

Hoog bezoek opende de klimaatadaptieve binnentuin van Het Hof van Cartesius tijdens het openingsfestival van de EU Green Week op 21 mei in Utrecht. Eurocommissaris Karmenu Vella en Utrechts wethouder Duurzaamheid Lot van Hooijdonk waren aanwezig bij deze volgende mijlpaal van het bruisende Werkspoorkwartier.

Duurzaam tuinieren in circulaire werkplek

De tuin van de circulaire broedplaats wordt als een hofje omsloten door de drie paviljoens die hier het afgelopen jaar zijn opgetrokken uit gebruikte bouwmaterialen. Karmenu Vella en Lot van Hooijdonk onthulden in de binnentuin een paneel met 20 kaarten, gemaakt door coöperatie Het Hof van Cartesius. Op iedere kaart vinden bezoekers een tip voor het verduurzamen van hun tuin, zodat ze zelf aan de slag kunnen gaan.

Eurocommissaris heeft mooie woorden voor Het Hof

Eurocommissaris Karmenu Vella sprak lovende woorden over Het Hof van Cartesius. Hij hoopt dat het project bijdraagt aan andere projecten, zowel in Nederland als in de gehele Europese Unie. Volgens hem is het bevorderen van circulair hergebruik bij uitstek relevant, mede doordat de EU zelf niet rijk is aan grondstoffen. Op Twitter noemt hij Het Hof van Cartesius ‘a perfect example of economically viable circular economy in action’:

EU Green Week in Utrecht

De opening van de tuin bij het Hof van Cartesius was onderdeel van de EU Green Week, dat dit jaar in Utrecht haar kick-off beleefde. De nieuwe binnentuin sluit goed aan bij het thema van 2018: ‘Groenere steden voor een groenere toekomst’. Het felgroene gras, de workshops mobiele tuin maken, het moestuinieren en de wadi die regenwater opvangt maken de werkplek een inspirerend toonbeeld van circulariteit.

Circulaire activiteiten

Naast de officiële opening van de binnentuin konden bezoekers van alles circulairs doen en leren. Hierbij valt te denken aan een workshop food en foodwaste in de toekomstige stad of lessen in doe-het-zelven met restmateriaal van Upcycle Society. Het festival bracht allerlei bruisende, circulaire initiatieven in het EFRO-project Werkspoorkwartier goed naar voren.

Over EFRO-project Werkspoorkwartier

Met project ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’ transformeert het Utrechtse bedrijventerrein in de komende vier jaar tot een toonaangevend vestigingsgebied voor creatieve, circulaire maakbedrijven en startups. Dit word mogelijk gemaakt met een subsidie van het Europees Fond voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Lees meer over de ontwikkelingen in het Werkspoorkwartier.

 

Meer informatie: Joppe van Driel –

< Introductie Cirkelstad Zwolle | Circulair stadslab Groningen >