Inspiratiebezoek De Kabel, lancering Handreiking Het Nieuwe Normaal en rondetafel gesprek

Cirkelstad Zuid-Holland organiseert een inspiratiebezoek naar De Kabel: 7 circulaire, duurzame herenhuizen in Voorhout. Een project van Van der Hulst Bouwbedrijf. Dit vindt plaats op vrijdag 10 februari van 13.00 uur tot 14.30 uur. Daarnaast wordt hier ook een digitale handreiking gelanceerd over Het Nieuwe Normaal. En gaan deelnemers met elkaar in gesprek, samen met de gedeputeerde Meindert Stolk van de provincie Zuid-Holland; welke kansen en uitdagingen biedt Het Nieuwe Normaal, hoe kunnen we met elkaar de circulaire bouweconomie versnellen en opschalen in Zuid-Holland (en hoe kan Het Nieuwe Normaal hierin helpen), en wie is daarvoor aan zet?

De Kabel: 7 herenhuizen in Voorhout

De volgende stap in energierijk en duurzaam wonen heeft Van der Hulst Bouwbedrijf gezet door project De Kabel volledig geprefabriceerd en in een houten constructie te ontwerpen. Waar we in Nederland gewend zijn om in beton of kalkzandsteen te bouwen, vraagt dit om een innovatieve manier van denken bij ons ontwerpteam. De constructie is vanaf de eerste verdiepingsvloer opgebouwd uit houten vloeren in combinatie met houtskeletbouw en komt in pakketten aan op de bouwplaats. Al het hout is duurzaam verkregen en voorzien van FSC keurmerk. De woningen zijn biobased geïsoleerd met cellulose en dampopen, dus zonder kit en folies. De installaties, evenals de natte cellen, worden geprefabriceerd en op de bouwplaats als complete unit in de woning aangebracht. Dit maakt de woning dus ook volledig demontabel!

In het ontwerp is bewust gekozen voor een houten balkenvloer met houtskeletbouwwanden. Dit maakt het mogelijk de installaties en de noodzakelijke leidingen, onder goede condities van de fabriek, in de constructie weg te werken. Dit komt de woonbeleving van de toekomstige bewoner ten goede. De gevel wordt in de fabriek opgebouwd door middel van steenstrips vanwege de hier geldende welstandseisen. In andere projecten kan deze ook uitgevoerd worden met bijvoorbeeld houten elementen. Het dak wordt volgelegd met PV-panelen en de woningen worden voorzien van een hoge isolatiewaarde en luchtdichtheid.

De toekomstige bewoners kunnen ervoor kiezen de woning as-built te betrekken. De houten wanden blijven dan onafgewerkt en dit zorgt voor een natuurlijk en duurzaam karakter. Vele studies tonen aan dat de natuur en de toepassing van natuurlijke materialen een positieve invloed hebben op de mens. Het houten huis heeft dus niet alleen een duurzaam karakter, maar draagt ook bij aan het welbevinden van de bewoners. De Kabel wordt medio 2023 opgeleverd aan haar nieuwe eigenaren.

Programma:

1) Rondleiding door het project (50 minuten)
2) Handreiking lanceren (10 minuten)
3) Rondetafelgesprek (30 minuten)

Meer informatie en aanmelden via

< Ontbijtsessies Circulair bouwen: Slopen wordt Oogsten (2/4) | Feestelijke lancering Bouwhub Midden-Brabant >