Fabcity: de Europese expo!

bb_tdf-20120810_47 A2.jpg

Europe by People – Fabcity Campus

Nederland is in 2016 voorzitter van de Europese Unie wat plaats zal vinden van 1 januari t/m 30 juni. Voor deze gelegenheid is een Kunst en Cultureel programma gemaakt, Europe by People, voor de periode van januari t/m juni. Vanaf januari begint het kunstproject the Wall of Life, het On-stage programma in zowel Amsterdam als Brussel en in maart zal op de kop van Java (eiland) de Fabcity Campus gebouwd worden.

Deze tijdelijke campus (11 april t/m 26 juni) staat in het teken van de stad van de toekomst waarbij de circulaire economie en de realisering daarvan centraal staat. Zo is er de ambitie  om een deel van het eiland autarkisch te maken, water te recyclen, afval om te zetten tot nieuwe producten en urban farming concepten op de campus te testen, zowel low- als hightech. Dit in samenwerking met grote commerciële partijen, nutsbedrijven, start-ups, onderwijsinstellingen en ieder ander belangstellende.

Besluitvormers uit Europa krijgen rondleidingen, zijn 400 studenten, 100 ondernemers en 30-50 onderzoekers actief en zal de, vrij toegankelijke, campus bezocht worden door rond de 50.000 bezoekers uit Europa. Partners van Cirkelstad zijn uitgenodigd om op Fabcity Campus de toekomst van de circulaire economie te laten zien. Met het etaleren van onze huidige kennis en kunde dat je nu kunt investeren in het realiseren van die circulaire economie door te doen!

 

Partners: hieronder is een eerste concept opzet: Wat wil jij? Aanvullend of versterkend?

Circulair paviljoen

Project wat BAM later in het jaar oplevert, van die elementen ontwerpt DoepelStrijkers het paviljoen, aangevuld met materialen die Oranje oplevert na sloop en van der Tol aan biobased producten en realiseert een ‘leefbaar’ paviljoen.

Circulair wonen en werken

In het paviljoen laat New Horizon het proces zien van sloop tot en met de oplevering van nieuwe producten. NoWit laat het proces zien van de verwerking van huishoudelijk afval tot nieuwe producten. REVER richt het paviljoen in als circulaire werkplaats.

Circulair leren en ontmoeten

Inbo werkt met afstudeerders van de Hogeschool van Amsterdam aan principes voor circulair ontwerpen, door opnieuw te leren kijken naar de bestaande bouw. Aan de basis organiseert de projectweek voor basisscholen om op locatie en thuis het gesprek te voeren. Stonecycling realiseert een ontmoetingsplaats om in gesprek te raken. Gemaakt van bakstenen uit afval.

Innovatieestafette

Cirkelstad staat op de Innovatie-estafette van het ministerie van I&M op 14 april met de verwijzing naar FabCity. Cirkelstad nodigt potentiële Cirkelsteden uit om op FabCity het verhaal te beluisteren. Alle partners van Cirkelstad kunnen/hebben hier een rol in. We kunnen direct verwijzen wat er al gebeurt in de andere steden.

Andere initiatieven op FabCity Campus

  • De Plastic fabriek is een samenwerking tussen HvA, Wasted, Better Future Factory (BFF), Overtreders W en Bureau Sla. Tijdens de 11 weken gaat Wasted een educatieprogramma uitvoeren met basisschoolkinderen die voorlichting krijgen op het gebied van plastic afval. BFF, Overtreders W en Bureau Sla zullen op de campus vervolgens laten zien hoe dit afval omgezet kan worden in nieuwe bouwmaterialen en 3d printer filament.
  • Be Inc. is een bedrijf dat bijenkorven voor de wilde bij maakt van stadshout. Stadshout is hout afkomstig uit de noodzakelijk houtkap van bomen in en rondom de stad Amsterdam, lokaal en circulair.
  • Fiction Factory plaatst een Wikkelhuis, een volwaardig huis gemaakt van karton. Daarnaast laten zij op de campus zien hoe deze techniek in zijn werk gaat en gaan zij met studenten aan de slag om het concept Wikkelhuis verder te ontwikkelen.
  • 3D printen staan ter plekke om met plastics, beton en metaal producten te printen.

Het zou een unieke kans zijn voor cirkelstad als geheel maar ook per individuele partij om een actieve rol te vervullen in de totstandkoming van Fabcity Campus. Het budget is in principe nul. Primair komt het neer op de vraag ‘zie jij hier potentie in’. In de programmering wordt wel gekeken naar financiering e.d.

Bovenstaande opsomming is een eerste verzameling aan initiatieven na een belronde bij genoemde organisaties. Om een kern te hebben waarop verder ontwikkeld kan worden. Alle partners van Cirkelstad zijn natuurlijk uitgenodigd/uitgedaagd om het geheel uit te bouwen. Voor afstemming of concrete voorstellen kun je contact opnemen met:

Theodoor Koelewijn, , 020-6246 380

Rutger Büch, , 06-4743 2515

Meer over het gehele programma? Kijk op Europe by People

< Gebruikers: Géén interesse! | Open Huizen route Cirkelstad >