Groeiambitie Cirkelstad ligt op koers!

Door: Erik Meiberg

Met de publicatie van het Collegeprogramma 2017-2020 heeft Cirkelstad de ambitie aan de dag gelegd om op te schalen van 5 Cirkelsteden in 2017 naar 30 Cirkelsteden eind 2019. De ambitie om te groeien is geen doel op zichzelf, maar is vooral ingegeven door de wens bij de huidige partners van Cirkelstad. Om daarmee meer kennis te kunnen ontwikkelen en delen, meer concrete projecten te realiseren en daardoor meer betekenis te hebben voor de versnelling van de circulaire economie en inclusieve samenleving.

Cirkelstad is gestart in Rotterdam en werd nadien gevolgd door Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Drechtsteden. Tijdens de laatste landelijke Cirkelstad dag kondigde wethouder John Nederstigt reeds Haarlemmermeer als zesde Cirkelstad aan. Sindsdien is het programmabureau in gesprek gegaan met vele andere gemeenten. In de regio Noord Brabant zijn we met de provincie net het gesprek begonnen met de 5 grote steden Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Helmond. Daarin beoordelen we ook of we een gebundeld regio-aanbod voor de steden kunnen ontwikkelen. Regiospinner Peter Linders trekt daar hard aan. In de regio Amsterdam zal onze samenwerking met de C-Creators een dergelijk regio-effect ook kunnen hebben. Daar zijn we inmiddels gestart met een Bouwprogramma op MRA-niveau. Steden in de metropoolregio Amsterdam zullen daarop waarschijnlijk snel tot Cirkelstad kunnen toetreden. In deze regio treedt Wouter van de Twillert op als regiospinner. In Haarlem zijn Liesbeth Hanekroot en Juan Nibbelink verkennend. In Oost Nederland is inmiddels in Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Deventer en Zwolle de grondslag gecreëerd om in 2018 Cirkelstad te worden. Onze spinners Karlijn Bakker, Brigitte Berends en Linda Louwissen werken hierin nauw samen en zullen naar verwachting ook nog andere steden in Oost NL kunnen interesseren. In midden Nederland is Amersfoort aan het warmlopen om in 2018 Cirkelstad te worden.

Kortom: Cirkelstad is volop in gesprek met gemeenten om de groei actief vorm te geven! De ambitie om per jaar 10 gemeenten aan te sluiten lijkt daarmee realiseerbaar! Nog belangrijker is echter dat per gemeente veel stakeholders uit bedrijfsleven en onderwijs ook meedoen en concrete cases inbrengen. Daardoor ontstaat een mooie bottom-up groei van de bij Cirkelstad betrokken uitvoeringspartijen en een brede basis voor groeiende impact op Circulaire Bouw!

Zie je aanknopingspunten bij gemeenten die hierboven niet zijn genoemd? Bel of mail met Rutger Buch (, 06 47 43 25 15) of Erik Meiberg (, 06 27 08 55 30). We gaan graag met ze in gesprek!

 

Erik Meiberg
Programmaleider Strategie & Groei

Erik is partner bij KplusV. Bij Cirkelstad is hij programmaleider Strategie & Groei en is hij erop gericht om in meer steden, met meer partijen te komen tot meer projectenGeen pilotprojecten om te toetsen of de circulaire economie haalbaar isMaar meer projecten om tot opschaling te komen, tot massa waardoor er ook een nieuwe economie kan ontstaan. Meer informatie over het programma Strategie & Groei is te vinden in het collegeprogramma.

 

< Amsterdam wint grote prijs voor circulaire economie | Masterclasses circulair bouwen >