Handreiking Cirkelstad Zuid-Holland: ‘Laten zien dat circulair bouwen gewoon kan’

Op vrijdag 10 februari – tijdens de Week van de Circulaire Economie – organiseerde Cirkelstad Zuid-Holland een inspiratiebezoek naar De Kabel: zeven circulaire, duurzame herenhuizen in Voorhout, ontwikkeld door Van der Hulst Bouwbedrijf. Een bijzonder project, dat langs de lat van Het Nieuwe Normaal (HNN) is gelegd. Met HNN werken we toe naar een eenduidige taal en nieuwe ‘standaard’ op het gebied van circulair bouwen.

Handreiking

Op bezoek bij De Kabel

Het bouwproject De Kabel is volledig geprefabriceerd en in een houten constructie ontworpen. Waar we in Nederland gewend zijn om in beton of kalkzandsteen te bouwen, vraagt dit om een innovatieve manier van denken bij het ontwerpteam. De constructie is vanaf de eerste verdiepingsvloer opgebouwd uit houten vloeren in combinatie met houtskeletbouw en komt in pakketten aan op de bouwplaats. Al het hout is duurzaam verkregen en voorzien van het FSC keurmerk. De woningen zijn biobased geïsoleerd met cellulose en zijn dampopen, dus zonder kit en folies. De installaties, evenals de natte cellen, worden geprefabriceerd en op de bouwplaats als complete unit in de woning aangebracht. Dit maakt de woning ook volledig demontabel. De Kabel wordt medio 2023 opgeleverd aan haar nieuwe eigenaren.

Yvonne van der Hulst, directeur/eigenaar van Van der Hulst Bouwbedrijf: “Ik denk altijd na over wie hier komt te wonen. Of dat nu een gezin, stel of één persoon is. Diegene moet comfort ervaren, wil weten of hij of zij in een gezond huis woont, waar ook de energielasten laag zijn. En deze woningen in Voorhout zijn dan ook opgebouwd vanuit natuurlijke materialen. En installatietechnisch er is volop aandacht aan besteed. Zo moet het gewoon zijn; Het Nieuwe Normaal!”

Een gezamenlijke taal voor circulair bouwen

Van september t/m november 2022 heeft Cirkelstad Zuid-Holland samen met Alba Concepts, Stichting iCircl, start met 8 en de provincie Zuid-Holland een traject voor diverse opdrachtgevers en opdrachtnemers georganiseerd rondom HNN. De deelnemers waren Inbo, De Groene Jongens, provincie Zuid-Holland, Wooncompas, HA-HA Design & Development, BIK Bouw, ASVZ, BM van Houwelingen, Van der Hulst Bouwbedrijf, Havensteder, Nice Developers, mei architects and planners, RoosRos Architecten en Urban Climate Architects.

In het kader van dit traject is een digitale handreiking ontwikkeld met onder meer de lessen van dit traject, circulaire voorbeeldprojecten en praktische handvatten om zelf ook aan de slag te kunnen met circulair bouwen. De projecten zijn geëvalueerd op onder meer milieu-impact, omgang restmateriaal, losmaakbaarheid en materiaalgebruik. In de handreiking krijg je een duidelijk beeld hoe in deze projecten circulair bouwen in de praktijk is gebracht.

“De praktijk leert ons dat – als je circulair bouwen (nog) niet kent – het complex en ingewikkeld kan lijken. Maar zodra partijen ermee aan de slag gaan, blijkt veel mogelijk. Als eenmaal het zaadje is geplant en de eerste stap is gezet, dan groeit het enthousiasme. Met deze handreiking laten we zien dat circulair bouwen gewoon kan!” – Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en innovatie provincie Zuid-Holland

“We hebben een enorme bouwopgave. En we willen toekomstbestendig zijn. Wat ik heel graag zou zien is dat circulair bouwen gezien wordt als een oplossing voor deze bouwopgave. Industrieel, modulair en biobased bouwen, dat kan in theorie leiden tot snel, slim, betaalbaar en opschaalbaar bouwen. Deze voorbeelden laten zien dat het in de praktijk steeds beter lukt om dat te realiseren.” – Anne Koning, gedeputeerde Wonen provincie Zuid-Holland

Meer informatie?

Klik hier voor de digitale handreiking. Cirkelstad Zuid-Holland biedt opnieuw een traject aan voor Het Nieuwe Normaal  in 2023, zowel voor opdrachtgevers als opdrachtnemers. Wil je met jouw projecten bijdragen aan het bepalen van Het Nieuwe Normaal? Geef je op via .

Wil je meer informatie over het project De Kabel van Van der Hulst Bouwbedrijf? Neem dan contact op via .

< Nieuwe editie Stadsblad Magazine | Partnerprogramma Circulaire Weg versnelt transitie circulair bouwen >