Het food-concept tijdens het landelijk event

food green deal groot

Het landelijke Cirkelstadevent heeft een inhoudelijk programma. Maar bij een event hoort natuurlijk ook catering… en dat hebben we natuurlijk in lijn met elkaar gebracht!

“Zo is het maar net”, zegt Chloé Rutzerveld resoluut. Geen afval, geen uitval. En deze visie moeten we ook doortrekken als het om eten gaat. Júist als het om eten gaat, want eten en drinken moeten we allemaal, meerdere malen per dag, waardoor er ongelofelijk veel winst te behalen valt als we met z’n alle beter en verantwoorder gaan eten.

Zowel onze mentale als fysieke gesteldheid is sterk afhankelijk van wat we in ons lichaam stoppen. Gebalanceerde voeding zorgt voor energiekere werknemers en kan uitval op werkvloer tegengaan. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het voorbeeld van Google, in alle foodcourts wereldwijd zijn de gezonde keuzes de makkelijkste keuzes en is gezonde voeding voor werknemers één van de hoofdprioriteiten.

Het tegengaan van voedsel verspilling betekend creatief omgaan met de grondstoffen, waarvoor er meer aandacht voor voedsel educatie moet komen. Daarnaast moet het waarde besef van de consument omhoog, ons goedkope voedsel maakt het veel te makkelijk om de ‘true cost’ van ons eten te vergeten. Duurzaam eten betekend ook sterk minderen met de consumptie van vlees, vis en zuivel. Dierlijke producten zijn ongelofelijk belastend voor het milieu en aangezien de wereldbevolking blijft toenemen en er maar één planneet aarde is, zullen wij onze diëten moeten veranderen. Soylent, kweekvlees, 3D geprinte ecosysteempjes, of functionele voedsel-pillen? Voordat deze mogelijke toekomstalternatieven op de markt zijn en je je gaat afvragen of dit producten zijn die je überhaupt zou willen eten zijn er veel eenvoudigere manieren om vandaag de dag al verantwoorder te gaan koken en eten!

Tijdens het evenement hebben de gasten volledig vegan gegeten. Verse producten, met een balans tussen biologisch en reguliere teelt, die lieten zien hoe lekker niet-dierlijke gerechtjes kunnen zijn. Wat zijn goede alternatieven? Hoe kunnen we innoveren met plantaardige
grondstoffen d.m.v. nieuwe bereidingsmethoden, foodpairings en creativiteit? Daarbij was er geen servies of bestek dat weggegooid hoefde te worden omdat alle hapjes tot fingerfood gemaakt waren. De servetten en bekertjes dié nodig waren, waren volledig composteerbaar.

food borrelhapjes

Enkele voorbeelden van de borrelhapjes:

  • Achter het net gevist: visloze vissticks gemaakt in de droogoven met een mix van algen en wieren, bleekselderij, lijnzaad, noten en kruiden. Gepaard met een vegan remouladesaus van o.a. rijstemelk, mosterdzaad, mosterd en zonnebloemolie.
  • Entreknôle in peper, champignon-room saus: Biefstukje anders. Gegrilde en gestoofde knolselderij in een vegan peper, champignon-room saus met peterselie.
  • Beyond bacon: Smaakt als bacon, is het niet. Gemaakt van aubergines die na het laten ‘zweten’ gemarineerd, gedroogd en vervolgend gerookt worden met een smoking-gun.

Voor meer informatie: www.chloerutzerveld.com

< Tweede leven ‘The Fundamentals’ | Regio Utrecht ondertekent de Green Deal Cirkelstad! >