Innovatiecentrum Enexis opgeleverd

enexis

Het nieuwe innovatiecentrum van Enexis is opgeleverd en in gebruik genomen. In LAB.073 is iedereen welkom die met Enexis wil meedenken over de (ruimtelijke) impact van de energietransitie. De verbouwing en inrichting van het voormalige 50kV station is ontworpen vanuit de circulaire gedachte, met zoveel mogelijk gebruikmaking van dat wat er al was. Lisa Bisschop, projectmanager namens Enexis, vertelt trots: “Wij zijn heel blij met onze vernieuwde locatie. Binnen korte tijd en met een beperkt budget is een heel mooi eindresultaat neergezet. Dat is gelukt dankzij de fijne samenwerking en goede communicatie met Inbo en aannemer Stam + De Koning.”

Het monumentale gebouw kreeg haar industriële karakter terug door verlaagde plafonds en binnenwanden te verwijderen. Binnen de robuuste kwaliteit en karaktervolle structuur is met een aantal gerichte ingrepen een nieuwe sfeer gecreëerd, die tegelijk recht doet aan de historie. De oude transformatorhal is getransformeerd tot ruimte voor presentaties, exposities en bijeenkomsten. Een knalgele tribune kan over de oude rails naar buiten worden geschoven om multifunctioneel gebruik mogelijk te maken. Daar waar vroeger transformatoren herrie stonden te maken, zijn nu stilte-, overleg- en belplekken gemaakt. In het interieur zijn veel meubels hergebruikt, aangevuld met 2e hands aangeschafte inrichtingselementen. “Het verouderde gebouw heeft een ware metamorfose ondergaan naar een bijzondere werkomgeving om te inspireren, co-creëren en realiseren.”

Dat Inbo de circulaire gedachte onderschrijft blijkt ook uit de ondertekening van de Green Deal Cirkelstad Utrecht. Daarmee committeren wij ons eraan werk te maken van steden zonder afval en zonder uitval: met lokaal hergebruik van materialen en met lokale arbeidskracht.

Op 8 oktober 2016 tijdens het ‘I’ m Binck festival 2016’ geven Arnold Homan en Vicki van de Pavert, van Inbo, een inspiratiesessie over gebouwen als grondstofbanken. Kijk voor meer informatie op de website van www.imbinckfestival.nl

Meer weten? Mail Aron Bogers

< Kids aan het woord: 17 werelddoelen | Get connected cirkelregio Utrecht 13 oktober >