BAM’s Circular Building ­Platform: marktplaats voor hergebruik in de bouw

BAM

Rutger Sypkens, Dura Vermeer
(BAM Bouw & Techniek bij het schrijven van dit artikel, red.)

“Soms verschijnen er prachtige (tweedehands) bouwproducten op de bouwplaats, die worden weggegooid,” weet Rutger Sypkens van BAM Bouw & Techniek. Om deze producten een tweede leven te geven en de markt voor hergebruik te professionaliseren, werkt BAM met IBM aan het Circular Building Platform. Deze website, die binnenkort live gaat, brengt gebruikte bouwmaterialen in Nederland in kaart en biedt een marktplaats om ze te verhandelen. Doelstelling: “100% hergebruik van bouwproducten mogelijk te maken.” Waar kwam dit idee vandaan, en hoe werkt de website?

Opdrachtgevers willen restwaarde van gebouwen weten

Het uitgangspunt, legt Sypkens uit, was waarde geven aan on- of ondergewaardeerde materialen. “Iets doen met bouwproducten die fout geleverd worden, of teveel geleverd worden” en nu in de afvalstroom verdwijnen. Of met een pand, dat door slopers wordt neergehaald. 

De vraag naar een online markplaats kwam vanuit de markt. Steeds meer opdrachtgevers vroegen wat de restwaarde was van de panden die ze door BAM lieten slopen. Sypkens: “Opdrachtgevers vroegen: ‘kunnen we die spullen niet ergens te koop aanbieden?’”

Deze vraag ging verder dan het huidige recyclen . “Daar is onze hele industrie op ingericht,” vertelt Sypkens. “Dat komt vaak neer op het verbranden en downcyclen van spullen.” De doelstelling van het Circular Building Platform is anders: “Wat we zouden willen is de puien en de kozijnen in totaliteit naar een nieuw gebouw brengen: hergebruik op productniveau.”

Als je de waarde niet kent dan gooi je het weg

Het klinkt makkelijk, hergebruik op productniveau. Maar dat is het niet. Het probleem, let Sypkens uit, is dat nergens nog een prijskaartje aan hangt. “We weten niet wat er in een gebouw zit en kennen daardoor ook niet de waarde van de producten in de gebouwen.” En als mensen ergens de waarde niet van kennen, dan gooien ze het weg.

De eerste stap is dus labelen, transparant maken en monitoren van gebouwproducten – zoals VMRG  met gevels doet, maar dan met álle producten. Zodat je weet wat erin je gebouw zit, wat voor onderhoud je moet plegen en wat je op een marktplaats kunt zetten voor kopers.

Waarom we de markt voor hergebruik moeten professionaliseren

De volgende stap is deze markt voor hergebruik op te schalen en te professionaliseren. Hier komt het Circular Building Platform om de hoek. “We geloven dat als er echt gehandeld wordt in tweedehandsproducten, op een professionele manier, er waarde aan komt te hangen.” 

Een veelgebruikte marktplaats levert door vraag en aanbod eindelijk een eenduidige marktprijs voor gebruikte bouwmaterialen. En het stuwt de prijs omhoog. “Nu is de restwaarde van bepaalde producten 11%. Als er professionele handel in komt, dan gaat die waarde naar 20%.” Dat heeft enorme impact op de restwaarde van vastgoedportfolio’s.

Het Circular Building Platform, voorspelt Sypkens, zorgt daarmee indirect voor een meer veilige gebouwde omgeving. Het levert een directe prikkel voor verbeterd assetmanagement – omdat de restwaarde stijgt. “En als je precies weet wat voor producten in je gebouw zitten, dan neemt ook de veiligheid toe” – je kunt ze bijvoorbeeld gerichter onderhouden en vervangen.

Hoe werkt de online marktplaats?

De markplaats werkt simpel. Voor afnemers van bouwproducten is er een invoerveld waar je een product kan zoeken. Of je scrolt door verschillende categorieën gebruikte bouwmaterialen. Wat te koop staat, kan je in je winkelwagentje doen. Aanbieders van gebruikte bouwmaterialen kunnen zelf een product invoeren en een portofolio opbouwen van alle elementen die in een gebouw zitten. Wat ze kwijt moeten, zetten ze te koop. 

Hier kan een synergie ontstaan met de oogstkaarten, zoals die van Superuse Studios en belangrijke databases zoals Madaster. Zo is er een oogstkaart gemaakt van het Bajeskwartier. “Daar gaan we het Circular Building Platform mee vullen.”