OPINIE: Circulaire infra & buitenruimte: marktpartijen staan klaar, dus laat die opdrachtgevers maar komen

Met de ontwikkeling van een circulair viaduct zijn VolkerWessels en Rijkswaterstaat voorloper op het gebied van circulaire economie en infra. Als het aan Esther van Eijk van VolkerWessels ligt, dan blijven ze niet lang uniek: “de beweging naar een circulaire economie voor infrastructurele werken is heel logisch.” Autowegen, fietspaden, viaducten, werken van asfalt of beton, lenen zich volgens haar uitstekend voor bouwen met de natuur en voor hergebruik. De ervaring leert dat het niet duurder hoeft te zijn. Het kan, en moet, dus al op korte termijn de norm worden.

Robby van den Broek van aannemersbedrijf Roelofs onderschrijft deze visie. Vanuit productie en uitvoering is circulaire infra en buitenruimte al goed te realiseren. Het aanbod is er, dus de tijd is rijp voor de vraag om mee te groeien. “We hebben meer ketenpartners nodig en opdrachtgevers,” stelt Robby dan ook. Als we in de keten meer leren samenwerken, voorziet hij, dan is een circulaire openbare ruimte binnen handbereik.

Lennart Graaff van BLOC heeft ideeën hoe we deze samenwerking kunnen stimuleren: “met een bouwconcept een statement maken, en dat statement zo overdrijven, dat je wel moet samenwerken om het te halen.” Het project The Dutch Mountains, waar BLOC trekker van is, is hier een goed voorbeeld van. Alles als dienst, alles datagedreven en ervaringsgestuurd, alles circulair, dat kan alleen door ook toeleveranciers van technologie al vanaf de eerste tekentafel te betrekken. En zodra die verbinding gelegd is, kan je ook in andere projecten de lat hoger leggen. 

Esther van Eijk ziet het dan ook als een haalbare ambitie voor Nederland om in 2030 ca. 50% van benodigde bouwmaterialen voor infra en buitenruimte te oogsten uit bestaande objecten; 100% van deze bouwmaterialen op minimaal hetzelfde hoogwaardige niveau te hergebruiken en hierin waardevol werk te creëren voor 25% van de huidige werklozen.

Om dit te realiseren, doet zij een oproep aan alle sectorgenoten: “Durf gewoon te doen wat je denkt dat beter is en ga niet achterover zitten totdat iemand anders het doet.”