Waarom ABN AMRO investeert in circulair vastgoed

Petran van Heel, ABN AMRO

“Vier aanhangwagens vol met puin, per persoon.” Dat is de hoeveelheid afval die de bouwsector per jaar weggooit, rekent Petran van Heel van ABN AMRO. “De bouwsector is dus aan de ene kant heel vies en aan de andere kant heel kansrijk.” 

Visie als pull, regelgeving als push

Als sector banker bouw bij ABN AMRO wil Petran van Heel die kansen pakken, onder andere door het eigen vastgoed circulair te realiseren. Dat past bij de Sustainable Development Goals, waar de bank in haar visie bij wil aansluiten. Het past ook bij het veranderend nationaal beleid in Nederland, want “we zien steeds meer en steeds sneller nationaal beleid op ons afkomen.” 

Zo schrijft de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie voor dat de overheid vanaf 2023 alle bouwopdrachten 100%  circulair wil aanbesteden. “Dat betekent dat we moeten gaan versnellen in deze sector.” Petran van Heel ziet Nederland hierin langzaam van visie, naar beleid en naar regelgeving toe gaan. Zo staat de MPG (Milieuprestatie Gebouwen) sinds 2018 in het bouwbesluit, waarmee het bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht is. “Dit soort regelgeving gaat ons in de gebouwde omgeving enorm helpen om te versnellen richting een circulaire economie.”

Ook vanwege het financiële plaatje

Nieuw beleid en regelgeving heeft directe gevolgen voor de waarde van bezittingen van mensen en ­bedrijven. “Je komt straks met een diesel de stad niet meer in. Wat is een ­diesel dan nog waard?” Op eenzelfde manier kijkt Petran van Heel naar de gebouwde omgeving. “In 2030 mag je zonder A-label je kantoor niet verhuren. Geen huur betekent geen rente, geen aflossing. Daar komen alle banken wel voor in actie.” 

Ook om de waarde van assets te behouden, willen banken als ABN AMRO dus investeren in circulair ontwerp en materiaalgebruik. Zo komen circulaire visies, regelgeving en economisch handelen samen.