Kweekcafé Haarlem

Kweekcafé is een plek en podium in het duurzame stadspark Haarlemmer Kweektuin. In meerdere opzichten een voorbeeld en experiment van duurzame en sociale participatie tussen overheid, bewoners en ondernemers. Het Kweekcafé wil met haar duurzame initiatieven en bedrijfsvoering inspireren en bewust maken. Dat kan alleen door samen te werken met leveranciers en gasten.

De voormalige werkplaats is door DRZM verbouwd met Kingspan TEK panelen. De bar bestaat uit gerecyclede frisdrankdopjes van Smile Plastics en ontworpen door Veldtwerk. Juan Nibbelink is intermediair geweest bij de inrichting en verbouwing. De kas wordt onverwarmd experimenteel ingezet als binnenterras en biedt ruimte aan voor bijeenkomsten, feestjes en andere ondernemers. Er worden stappen gemaakt in kringlopen en duurzame toepassingen. Zo neemt Het Kweekcafé als enige horeca lokaal geproduceerde appelsap (Appel van Opa) af en betaald een hogere prijs dan regulier zodat de Appel van Opa een basis had om te vernieuwen. Dat resulteerde in een nieuwe verpakking van de Appelsaptap (5 lt). De verpakking is langer bruikbaar (1:30) en daarmee besparen ze een flinke hoeveelheid karton. Daarnaast is het plastic nu biologisch afbreekbaar. De opslagcapaciteit is anders (van pak naar krat) en de moeite waard om op grotere schaal te onderzoeken door andere sapleveranciers. Ook bij andere consumptiegoederen wordt gekeken naar een zo’n laag mogelijk impact zoals siropen van Saru Soda in plaats van een assortiment aan frisdranken per fles of blik.

Bij het Kweekcafé worden grondstoffen gedoneerd zodat start-ups en lokale initiatieven kunnen experimenteren. Denk aan wol, koffieprut, spijkerbroeken en boeken. Om zichtbaar te maken voor zowel gasten als partners wat er al gebeurd en hoe zij daaraan bijdragen, is een placemat ontworpen met feiten, cijfers en beeld. Het Kweekcafé is gevestigd aan de Kleverlaan 9 te Haarlem en te vinden op www.facebook.com/kweekcafe.

< Ellen van Bueren, Cirkelstad Raad van Toezicht | Innovatiemissie naar DGTL festival Tel Aviv >