Met materialenpaspoort bouwen aan de circulaire toekomst

“De toekomst betekent: gebouwen zó slim ontwikkelen, engineeren én realiseren dat ze blijven passen bij de rol die van ze gevraagd wordt. Want die rollen wijzigen sneller dan de termijn waarvoor we tot nu toe bouwden,” aldus Marco Peppel, directeur van bouwbedrijf J.P. van Eesteren, bekend van o.a. de Markthal en het nieuwe superduurzame hotel QO Amsterdam.

J.P. van Eesteren is ook een van de aanjagers van Madaster, het platform voor het registreren en delen van het DNA van gebouwen. Door letterlijk vast te leggen welke onderdelen er in een gebouw gaan, ontstaat een materialenpaspoort van een gebouw met alle eigenschappen en specificaties van alle onderdelen. Madaster is het geesteskind van architect en visionair Thomas Rau. Samen met Pablo van den Bosch leidt Rau de Madaster Foundation die het platform beheert waarop aangesloten partijen gegevens delen.

Digitale bouwstenen

Van den Bosch: “Moderne technologie stelt ons in staat een ongelooflijke schat aan informatie over gebouwen te verzamelen. We weten dat onze natuurlijke hulpbronnen eindig zijn. Dat betekent dat we echt circulair moeten gaan werken: bouwen met al eens gebruikte grondstoffen. Daarom moeten we vastleggen waarmee we nu bouwen; dat zijn namelijk de grondstoffen van de toekomst. En daarvoor bestaat Madaster.”

Elke leverancier hoeft slechts eenmaal de specificaties van zijn producten in te voeren. Madaster zorgt voor de koppelingen met de overzichten van de panden waarin de materialen zijn toegepast, zodat van geregistreerd vastgoed direct inzichtelijk en up-to-date is welke materialen zijn gebruikt. Zo is altijd duidelijk welke grondstoffen een gebouw later kan leveren. Madaster geeft daarbij een compleet overzicht van de waarde die nog in een gebouw zit.

Modulair bouwen

Peppel: “Madaster helpt ook om meer modulair te bouwen. We maken steeds vaker kant-en-klare onderdelen van gebouwen die we in elkaar zetten op de bouwplaats. Dat verlegt een groot deel van het werk van de drukke stad naar onze productielocaties daarbuiten. Dat maakt dat personeel optimaal is in te zetten omdat we het werk nauwkeuriger kunnen plannen.

Technologie laat rollen veranderen

Peppel vervolgt: “Circulair bouwen schept nieuwe kaders. Want de architect moet iets ontwerpen wat er goed uitziet, binnen het financiële plaatje past en functioneel is, maar ook voldoet aan deze veranderende manier van met materialen omgaan. De bouwer zorgt daarbij dat de toepassing van materiaal optimaal is afgestemd op beschikbare materialen nu en het hergebruik van materialen in de toekomst. Madaster gaat helpen gebouwen te maken die meebewegen met de stad en met hoe mensen willen wonen en werken.”

 

>> Dit bericht is een verkorte versie van een langer artikel dat u hier kunt lezen.

< Innovatiemissie naar DGTL festival Tel Aviv | Barrières gezocht >