Cirkelstad MRA & Community Gebiedsontwikkeling
- Community
Tag: Nieuws uit de community
27 februari 2025
Auteur: Carmen Oude Wesselink
Voor de eerste Communitybijeenkomst van 2025 was het netwerk van Cirkelstad Deventer-Apeldoorn te gast bij elk® groep, een bedrijf dat zich kenmerkt door een echt familiegevoel. Met een landelijke dekking wordt er in diverse teams regionaal gewerkt, vanuit de kernwaarden: samen, eigenzinnig, eenvoud, gelukkig en bewust.
“Ons motto is om zonder ‘gedoe’ te werken aan tevreden bewoners, wat hier intern af en toe wel gedoe kan geven,” zegt René Olde Monnikhof, specialist Innovatie & Duurzaamheid bij elk® groep. Met deze woorden opende hij zijn presentatie over de evaluatie van een verduurzamingsproject voor woningcorporatie WBO Wonen, uitgevoerd in Oldenzaal. Dit project was niet eenvoudig, omdat de woningen aan een drukke doorgaande straat liggen en er weinig werkruimte beschikbaar was en de werkzaamheden in bewoonde staat moesten worden uitgevoerd.
WBO Wonen had geen uitvraag met specifieke duurzaamheidseisen, maar stond wel open voor de circulaire en biobased scenario’s die elk® groep aanbood. Om ook na 2050 door te kunnen exploiteren, werden meerdere scenario’s gepresenteerd. Uiteindelijk is gekozen voor een scenario met een looptijd van 20 jaar, waarbij voor de diverse maatregelen keuzes zijn gemaakt om een goede circulaire score te behalen.
Bij de evaluatie volgens Het Nieuwe Normaal kwam het project uit op een MPG-score van 0,07. Deze score zegt op zichzelf nog niet veel en lijkt onwaarschijnlijk laag. Dit komt doordat er in het complex bewust relatief weinig vervangen is. Om een realistische score te kunnen berekenen, moeten er voor renovatietrajecten meer kengetallen beschikbaar zijn. Alleen met meer referenties ontstaat een nauwkeuriger beeld.
“Een goed voorbeeld hiervan is de hergebruikpotentie,” legt René uit. “Die kan als norm worden aangepast zodra er meer referenties zijn waaruit blijkt dat hout hoogwaardig wordt hergebruikt. Datzelfde geldt voor losmaakbaarheid bij draagconstructies. Glas scoort nu slecht door de kitrand, terwijl het wel prima vervangen kan worden.” Het adaptief vermogen is bij grondgebonden woningen per definitie lastig te scoren. Deze bevindingen zijn waardevol voor het verbeteren van Het Nieuwe Normaal.
De methode van Het Nieuwe Normaal biedt inzicht in de verschillende criteria die gezamenlijk de circulaire prestatie weergeven. Voor renovatieprojecten moet de methode echter nog verder worden ontwikkeld. Daarom werd de aanwezigen opgeroepen om zelf een project in te brengen, zodat er meer ervaring met Het Nieuwe Normaal wordt opgedaan binnen renovatieprojecten.
Daarnaast werden enkele andere aandachtspunten benoemd. Goede werkvoorbereiding blijft essentieel om restmateriaal te minimaliseren. “Dit klinkt misschien als een open deur, maar het blijft ontzettend belangrijk.” Ook verf is de afgelopen jaren duurzamer geworden, maar er is nog ruimte voor verbetering. Zodra dit echt duurzaam kan, levert dat veel op.
Ook bewoners mochten meedenken over de verduurzaming. Zij kozen de voordeuren en, in tegenstelling tot het oorspronkelijke plan, zijn de kelders toch behouden. Bewoners beoordeelden de uitvoering door elk® groep met een dikke 9. Een prachtig resultaat, want bewonerstevredenheid is voor een woningcorporatie van groot belang.
De sessie over circulair renoveren bracht veel betrokken en enthousiaste deelnemers samen, met interactieve kennisdeling vanuit diverse invalshoeken. Mooi om te zien hoe verschillende partijen samenwerken aan circulariteit. Het delen van kennis is hierin van groot belang.
De bijeenkomst werd afgesloten met een inventarisatie van thema’s en locaties voor de volgende Communitybijeenkomsten. Met input van de betrokken partners wordt een inspirerend programma voor 2025 samengesteld, afgestemd op de wensen van de deelnemers.
Wil jij ook kennisdelen en circulair verder brengen binnen je organisatie en uitvoering? Neem dan contact op met Eric Kouters of Carmen Oude Wesselink, om aan te sluiten bij Cirkelstad Deventer-Apeldoorn.