Wet- en regelgeving en rapportages, circulaire financiering, beleid in organisaties, interactie met overheden en kennisdelen zijn de belangrijkste aandachtsgebieden, die uit de Cirkelstad enquête 2024 naar voren kwamen. Cirkelstad is enorm blij met jullie input. Voor ons is dit een mooie basis om het komende jaar op voort te borduren.
In de periode van 15 april 2024 tot 16 mei 2024 hebben 71 stakeholders de enquête ingevuld. De groep deelnemers was divers en betrof vooral veel stakeholders binnen de woningbouw. Er is echter ook steeds meer interesse vanuit de GWW branche.
Op de drempel van 2025 vinden we het belangrijk om te laten weten wat we het komende jaar met de uitkomsten doen. Met de belangrijkste input gaan wij het komende jaar aan de slag of zijn we zelfs al mee begonnen.
Wat gaan we doen?
Wet- en regelgeving en rapportages
De CSRD voor grote organisaties, regels voor corporaties met betrekking tot E-,F- en G energielabels vanaf 2028, de ETS2 regels die in datzelfde jaar in gaan en de wijze waarop de A2 set van de MPG vanaf 1 juli 2025 ten tijde van de enquête verwacht werd. Er komt nogal wat op ons af. De komende tijd informeren we je samen met onze partners via publicaties die je terugvindt op de Cirkelstad academie. Daarnaast delen we de opgedane kennis uit de projecten en programma’s die we coördineren via onze socials en onze eigen website.
Circulaire financiering
Wij zien op dit moment (samen met TKI Bouw en Techniek en Copper8) een gebrek aan samenspel tussen banken, verzekeraars, taxateurs en investeerders. Op 26 november heeft inmiddels een kick-off plaatsgevonden om een verkenning op het gebied van circulair financieren op te starten. Doel is om in de komende jaren de belemmerende regels en instrumenten om te bouwen naar enablers die versnellen.
Beleid in organisaties
We zien regelmatig de worsteling van de duurzaamheidsmedewerker om het verhaal dieper de organisatie in te brengen en circulariteit gemeengoed te maken. Wat hierbij naar ons idee echter sterk kan helpen is beleid. De CO2 prestatieladder of het PSO certificaat zijn daar mooie voorbeelden van. We denken een aantal goede haakjes te hebben om circulariteit de komende periode beter in het beleid van grote en kleine organisaties te borgen. Hierover in de loop van 2025 meer.
Interactie met overheden
We zien we veel overheden op zowel provinciaal als gemeentelijk niveau graag meegenomen worden in de tot nu toe ontwikkelde kennis. We werken om die reden aan verschillende projecten binnen HNN en circulaire gebiedsontwikkeling om deze kennis te ontsluiten naar bijvoorbeeld de 12 provincies, de G40 en de K80. Veel van die kennis wordt met dat perspectief omgezet naar e-learnings in onze academie.
Kennisdelen
De rode draad door de enquête maar ook door de bovenstaande vier onderwerpen heen is het ontsluiten en delen van kennis en netwerk. Begin 2025 wordt naast onze Cirkelstad.nl website ook de academie geüpdatet en geüpgraded. Om meer informatie te bieden gaan we ook publicaties van derde partijen naast die van onszelf in de academie plaatsen. We gaan leerprogramma’s bieden als kralen aan een ketting, maar zorgen ook voor voldoende op zichzelf staande content. Content die vaker dan nu het geval is, samen met onze partners in plaats van alleen voor onze partners gemaakt zal zijn.
Bekijk de rapportageOpent in een nieuwe tab:
Veel dank voor jullie input! We hopen ook de volgende keer weer een beroep te mogen doen op jullie ervaring, behoeftes en inzichten.