Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Donderdag 12 december wordt dé reisgids voor toekomstbestendig bouwen gelanceerd

Tag: Nieuws van Cirkelstad

10 december 2024

Bouwen voor de toekomst is een keuze. Dat laten we binnenkort zien in de spiksplinternieuwe reisgids: Bouwen voor de toekomst, een reisgids voor betaalbaar en aantrekkelijk wonen. Tijdens de Werkconferentie Circulair bouwen aan morgen op 12 december wordt het eerste exemplaar overhandigd aan Nicole Maarsen (bestuurlijk aanjager van het Rijksbrede innovatie en opschalingsprogramma woningbouw) door Gertjan de Werk (kwartiermaker van de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling, in opdracht van BZK). De reisgids geeft de huidige stand van zaken weer en zou de lat moeten zijn voor elke volgende gebiedsontwikkeling. Twintig gebiedsontwikkelingen worden uitgelicht. Ga je mee op reis?

Tot 2030 moeten er in Nederland 100.000 nieuwe passende woonruimten per jaar bij komen: 90% door nieuwbouw en 10% door de benutting van de bestaande voorraad. Dat moet zo snel mogelijk, passend bij de woonwensen van de toekomstige bewoners en met een minimale milieu-impact. Wat we bouwen, moet klaar zijn voor de toekomst.

Twintig toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen

Toekomstbestendig bouwen lijkt soms moeilijk, duur en gecompliceerd, maar dat hoeft niet zo te zijn. Deze reisgids laat zien dat en hoe het wél kan. In de reisgids krijgen twintig gebiedsontwikkelingen het podium. Gebieden met 40 tot 6.500 nieuwe woningen, die maatregelen hebben getroffen voor biodiversiteit, klimaatadaptatie, mobiliteit, energie, circulariteit en gezondheid. Ook hebben ze allemaal een groot percentage sociale huurwoningen. De projecten waar we langs reizen zijn:

  1. De Fellingen, Leeuwarden
  2. Heechterp Vernieuwt, Leeuwarden
  3. Hof fan Lemmer, Lemmer
  4. Nieuwe Veemarkt, Zwolle
  5. Olstergaard, Olst
  6. Landgoed Wickevoort, Cruquius
  7. Lincolnpark, Hoofddorp
  8. Bajeskwartier, Amsterdam
  9. Buurtschap Crailo, Hilversum
  10. Happy Days, Zoetermeer
  11. WijCK, Pijnacker
  12. Woud, Zevenhuizen
  13. De Kaai, Rotterdam
  14. Leeuwesteyn, Utrecht
  15. Merwede, Utrecht
  16. Maanwijk, Leusden
  17. Rijnpark, Arnhem
  18. Wijnbergen De Kwekerij, Doetinchem
  19. Winkelsteeg, Nijmegen
  20. Klein Oers, Veldhoven

Lessen en succesfactoren

De twintig voorbeelden hebben een aantal dingen gemeen. Zo vroeg mogelijk in het proces is een bewuste keuze gemaakt voor kwaliteit: kwaliteit van het gebied, van het team en bovenal voor de toekomstige bewoners én huidige omwonenden. Op basis van de diverse succesfactoren, lessen én blunders is in het boek een handige checklist ontwikkeld om tot toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen te komen.

Overhandiging tijdens Werkconferentie Circulair bouwen aan morgen

Donderdag 12 december wordt de eerste versie overhandigd en wordt het boek online gepubliceerd. Ben jij graag bij deze overhandiging? Meld je dan hieronder aan voor de Werkconferentie Circulair bouwen aan morgen.

Aanmelden Werkconferentie Circulair bouwen aan morgen

 

Dit voorbeeldenboek is een initiatief van Cirkelstad, Agenda Stad, de Nationale Aanpak Biobased Bouwen en het Convenant Toekomstbestendig Bouwen en wordt ondersteund door Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht en Gemeente Rotterdam.