Bouwen voor de toekomst: een reis langs twintig toekomstbestendige gebieden
- Gebiedsontwikkeling
Tag: Nieuws van partners
12 maart 2024
Auteur: Walter de Groot en Bonne Maat van Sika
Vanuit architecten kwam de vraag of het ook mogelijk was om met deze technologie losmaakbare gietvloeren te maken. Bij interne testen bleek dit verrassend goed te gaan. Zelfs met heftrucks erover heen rijden en remmen bleek geen enkel probleem, terwijl de vloer nog steeds prima losmaakbaar was.
Het geheim is het vervangen van de 2-component Epoxyprimer voor de 1-component CircuGlue Primer (waarmee direct een voordeel in duurzaamheid en gezondheid wordt behaald) welke vervolgens na droging direct met de Polyurethaan (PU) gietvloer (en blanke laag) afgewerkt kan worden. Na droging kan de totale gietvloer op elk gewenst moment eenvoudig worden verwijderd door simpelweg af te pellen. Op deze innovatie technologie is inmiddels Octrooi verleend en zijn sinds 2021 met succes meerdere praktijkproeven uitgevoerd. Sika Nederland heeft een aanzienlijke interesse getoond in deze technologie en heeft dit uitgebreid getest met de eigen gietvloeren welke recent positief zijn afgerond. Deze ontwikkeling komt tegemoet aan de groeiende vraag vanuit architecten en opdrachtgevers welke duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan bij toepassingen in woningen, kantoren en bedrijfshallen.
In vervolg op de vraag naar proefvloeren heeft PRICE, Praktijk- en Ervaringscentrum Circulaire Economie in haar nieuwe kantoor op het Floriadeterrein (Archerpad 8 Almere) een vloer van 150 m2 ter beschikking gesteld waar deze nieuwe technologie in de praktijk toegepast is. De opening van dit pand is in de week van de Circulaire Economie van 11 – 16 maart 2024. Iedereen die geïnteresseerd is en deze vloer in de praktijk wil zien, is welkom!
Door de losmaakbaarheid kunnen de gietvloeren na gebruiks- of levensduur eenvoudig en zonder schade worden verwijderd van de ondergrond (met besparing herstelkosten en reparatietijd en/of eenvoudige demontage en hergebruik van niet vervuilde ondervloeren). Ook kunnen deze materialen opnieuw worden gebruikt of (chemisch) gerecycled waardoor waardevolle grondstoffen worden behouden en CO2 uitstoot wordt verminderd. Losmaakbare gietvloeren zijn duurzaam en op de langere termijn een economisch zeer verantwoorde investering. Zeker in combinatie met de toepassing van de (deels) biobased gietvloeren van Sika Nederland welke ook nog eens voldoen aan de Indoor Air Quality Gold certificaat van Eurofins.
Meer weten?
Voor meer informatie neem contact op met Walter de Groot van CircuWall (via 06-53380491 of info@circuwall.nl) of Bonne Maat van Sika (via 06-50869757 of maat.bonne@nl.sika.com).