Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Start Bouwkringloop BouwZolder023

Tag: Nieuws uit de community

15 mei 2025

Auteur: Brigitte Kool

Cirkelstad Haarlem-Kennemerland: Zolder023 breidt uit met BouwZolder023

Op 15 april opende wethouder Berkhout in Haarlem de nieuwe bouwkringloop ‘BouwZolder023’. Hiermee is een mooie grote zelfstandige afdeling bouwproducten opgestart binnen de kringloopwinkel Zolder023.

‘Een succesvolle bouwkringloop is niet alleen een winkel: minstens net zo belangrijk is dat het lokale ‘toeleveringsnetwerk’ wordt verbonden aan de winkel. Anders dan de traditionele bouwmarkten die alles vanuit de fabrieken oneindig toegeleverd krijgen, is dat de belangrijkste uitdaging van een circulaire bouwmarkt: hoe zorg je dat er constante aanvoer is van al die overgebleven bouwproducten vanuit allerlei verschillende plekken’, aldus Gijsbert Jansen en Joran Straatman die sinds 2018 werken aan het opbouwen van bouwkringloop ‘systemen’; inmiddels hebben zij ruim 40 gemeenten hierin geadviseerd. ‘De verkoop is leidend voor hergebruik: je kunt alleen spullen hergebruiken als er iemand is die ze daadwerkelijk verkoopt aan iemand die ze koopt. Daarom is een verkooppunt de eerste stap. En dat blijkt niet zo simpel.’

Logische plek

Eigenlijk zijn kringloopwinkels de meest logische plek om een verkooppunt te starten: kringloop publiek snapt het bijzondere van de gebruikte producten: er is vaak helemaal niet wat je specifiek zoekt maar altijd wel iets wat je graag bleek te willen. De kringloopwinkel is een verrassingswinkel, precies wat het enorm gevarieerde en dagelijks wisselende aanbod bouwproducten dicteert.

De bouwproducten lijken een blinde vlek in kringloopwinkels: waar zij vrijwel alle categorieën van consumentengoederen verkopen, is de enorme sector van de bouwmarkten hier nauwelijks vertegenwoordigd. Terwijl vaak wel gezien wordt dat bouwproducten goed verkopen en ook marge kunnen opleveren.

Obstakels

Kringloopwinkels willen dit echter lang niet altijd, de organisatie heeft er soms geen zin in of men denkt dat er veel ruimte nodig heeft die er niet is. Er zijn ook allerlei zaken die geregeld moeten worden die niet passen bij hun bedrijfsvoering. Een zeker ondernemerschap is nodig, net als enige affiniteit met klussen, omdat je moet weten welk product het is, wat de waarde is of en hoe het nog kan worden hergebruikt.

Daarbij moet er ook het nodige gebeuren om de bouwproducten binnen te krijgen. Het lokale netwerk van de bouwsector moet worden betrokken, de inzameling vanuit de milieustraat opgestart en de nodige communicatie en afstemming met zowel toeleveranciers als kopend publiek is belangrijk.

De beloning kan dan wel mooi zijn: er komen ineens veel meer mannen in de winkel en de omzet stijgt met nette marges, zo bleek bij eerdere projecten. In Lelystad is bijvoorbeeld een succesvolle bouwkringloopafdeling ‘Bouwsluis’ opgestart bij De Groene Sluis. Daar wordt al continu veel bouwmateriaal ingezameld en verkocht aan de inwoners.

Bij alle bouwbedrijven, bouwmateriaalhandels, bij bouw- en sloopprojecten en ook bij particuliere klussers blijven geregeld producten over. Dat zijn heel veel verschillende soorten producten, zoals isolatiemateriaal, houtresten, installatiemateriaal, sloten, of een raamkozijn. Vaak in kleine aantallen, maar samen wel enorm veel. Het meeste belandt nog steeds bij het afval, omdat mensen niet weten wat ze ermee aan moeten. Ondanks vele experimenten in de bouwsector blijft het heel lastig deze stroom tot hergebruik te krijgen.

Opbouw van het systeem

Bij alle experimenten van De Bouwkringloop hiermee bleek dat er wel een oplossing mogelijk is: particuliere klussers kopen wel graag die overgebleven bouwproducten. Bouwmateriaal wordt steeds duurder en particulieren rekenen voor zichzelf geen dure uurtarieven om het op te halen of te verwerken, zoals in de professionele bouwwereld.

De opbouw van zo’n totaal systeem vereist veel meer dan de opening van een afdeling in een winkel. Dat komt pas later in het opbouwproces, als er eerst voldoende idee is wat het kan worden. Vanuit de missie om de bouw circulair te maken, adviseert De Bouwkringloop gemeenten bij de opbouw van zo’n lokaal bouwkringloop systeem. In opdracht van de gemeenten Haarlem is met het hele netwerk uitgezocht waar de beste kansen liggen en hoe zo’n model er in Haarlem uit kan zien. Vanuit dat beeld en alle gesprekken groeide de animo hiervoor bij Zolder023 en is vervolgens vanuit de organisatie met Jan van Buren ‘de handschoen opgepakt’.

Dat Zolder023 in deze markt stapt is heel belangrijk. Het blijft een experimenteel project en toch durven zij de stap te zetten. Er is in de organisatie al het nodige vertrouwen, omdat Zolder023 vanuit de eigen achtergrond in de installatiewereld bekend is met de bouwsector en al lang ziet hoeveel bouwproducten er overal over blijven.

Jan van Buren, unitmanager van Zolder023, benadrukt zijn enthousiasme: “Ons doel is om zoveel mogelijk mooie spullen die bij mensen en bouwbedrijven overblijven tegen een scherpe prijs aan volgende gebruikers aan te bieden. Wij willen onze klanten vooral hoogwaardige spullen aanbieden. Door het hergebruik van bouwproducten te vergemakkelijken willen we een bijdrage leveren aan een betere wereld.”.

Lokale keten

De gemeente Haarlem, De Bouwkringloop en BouwZolder023 laten via deze samenwerking op lokaal niveau zien hoe een lokale circulaire keten kan werken. Er zijn afspraken gemaakt met bouwmaterialenhandel Filippo, bouwmateriaalhandel Stiho en bouwbedrijf Van der Worp over de toelevering van materialen. Thijs Kortmann, directeur van Bouwcenter Filippo, ziet veel potentie in de samenwerking: “Regelmatig blijven wij zitten met kwalitatief goede materialen die niet langer bruikbaar zijn in de professionele bouw. Dankzij BouwZolder023 krijgen deze materialen nu een tweede leven – en maken we tegelijkertijd ruimte voor vernieuwing binnen ons eigen bedrijf.” Zo wordt onder andere in samenwerking met Brigitte Kool van Cirkelstad het brede netwerk van bedrijven betrokken zijn bij bouwmateriaal verder verbonden bij BouwZolder023.

Ook wordt in samenwerking met het gemeentelijke afvalbedrijf Spaarnelanden en Spaarne Werkt toegewerkt naar een methode om de goede bouwproducten vanuit de milieustraat toe te leveren aan BouwZolder023. Net als in alle gemeenten kan naar verwachting in Haarlem hiermee een flinke stroom bouwproducten vanuit particulieren van het afval gered worden en verkocht in de winkel aan inwoners van Haarlem.