Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

SVMS presenteert gunningstool voor circulaire sloopprojecten

Tag: Nieuws van partners

12 december 2024

SVMS heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een gunningstool voor circulaire sloopprojecten om circulariteit te integreren in aanbestedingen en gunningen binnen de sloopsector. Hoewel circulair slopen steeds vaker voorkomt, ontbreekt het aan duidelijke richtlijnen en eenduidige criteria voor het beoordelen van circulariteit bij aanbestedingen. Deze tool moet helpen bij het eenduidig en objectief vergelijken van inschrijvingen op basis van circulariteit.

Het ontwikkelen van een gunningstool voor circulaire sloopprojecten is onderdeel van de Versnellingsaanpak circulair slopen die SVMS samen met projectpartners VERAS en Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf (SVS) heeft opgesteld in het kader van de Aanpak circulair slopen en hoogwaardig hergebruik van het ministerie van VRO (voorheen BZK). De gunningstool is net als de Verificatieregeling circulair sloopproject een instrument om circulair slopen en hergebruik te stimuleren en te verankeren binnen de sloopsector.

Waarom een gunningstool?

Momenteel ligt de nadruk bij aanbestedingen en gunningen voor sloopprojecten voornamelijk op kosten, tijd en technische haalbaarheid. Circulariteit is vaak het ondergeschoven kindje. De gunningstool biedt een heldere en gestandaardiseerde manier om circulaire criteria te beoordelen, zodat zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers weten hoe circulaire oplossingen beoordeeld worden.

Opzet van de gunningstool

De tool bestaat uit drie delen:

  • Deel A: Wat zit erin?
    Hierin staan de geïnventariseerde vrijkomende materialen in het sloopobject met de grootste milieu-impact: producten, materialen en hoeveelheden.
  • Deel B: Hoe?
    Hierin beschrijft de sloopaannemer zijn plan voor hergebruik en verwerking van de geïnventariseerde vrijkomende materialen (plan per materiaalstroom). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen producthergebruik en recycling.
  • Deel C: Impact
    Dit deel geeft een indicatie van de vermeden milieu-impact door de beoogde herbestemming of verwerking van de materialen, ten opzichte van het gebruik van nieuwe materialen.

De tool richt zich specifiek op de materiaalstromen met de grootste milieu-impact. Plannen die gericht zijn op direct hergebruik zullen beter scoren dan plannen gericht op laagwaardige recycling.

Voortgang

Het ontwerp van de gunningstool is afgestemd met de klankbordgroep binnen SVMS en gepitcht bij een aantal opdrachtgevers en ingenieursbureaus/bestekschrijvers. Dit heeft geleid tot een beargumenteerde keuze voor de in kaart te brengen materiaalstromen die vrijkomen bij sloopprojecten. De gemaakte keuzes zijn gepresenteerd op 13 november 2024 op het Recyclingsymposium in Gorinchem. De volgende stap is dat aan de verschillende verwerkingsopties van de vrijkomende stromen de juiste waarden worden gekoppeld. Hiervoor is een algemeen gerespecteerde LCA-adviseur ingeschakeld.

Begin 2025 start SVMS een pilot met 10 projecten om de gunningstool toe te passen in de praktijk. Wilt u als opdrachtgever een project aanmelden voor deze pilot, neem dan contact op met maxhulshof@veiligslopen.nl of erikhoven@veiligslopen.nl.