Nu al een circulair icoon: The Dutch Windwheel

De Dutch Windwheel moet hét nieuwe icoon van Rotterdam en Nederland worden. Een architectonisch landmark, de meest innovatieve windmolen ter wereld, een ongekende attractie met wereldwijde uitstraling en dé showcase voor Dutch Clean Technology.

De Dutch Windwheel moet dé trekker van wereldhavenstad Rotterdam worden, de architectuurstad van Nederland. Het voegt aan Rotterdam een unieke landmark toe die de skyline nog spectaculairder maakt. De twee ringen maken van de Dutch Windwheel een opvallende eye catcher en zorgen bovendien voor een gedifferentieerd aanbod. Op de eerste ring draaien 40 cabines op rails (reuzencoaster), de tweede ring fungeert als een innovatieve windmolen en huisvest een top-class panoramarestaurant met daaronder een exclusief hotel en verschillende appartementen. Onderin herbergt de Dutch Windwheel verschillende publieke functies.

De Dutch Windwheel is het duurzame icoon van de toekomst. Het zet een nieuwe vorm van energievoorziening in één klap op de wereldkaart. Het is namelijk een wind’molen’ zonder bewegende onderdelen. De binnenste ring bevat een raamwerk van horizontale stalen buizen. In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes genereert energie. Deze door de TU Delft ontwikkelde EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) techniek kan naar verwachting concurreren met traditionele windmolens. Het traject van research & development om dat te bewijzen, maakt deel uit van de ontwikkeling van de Dutch Windwheel.

Daarnaast is de Dutch Windwheel een spectaculaire attractie, die door iedereen kan worden ervaren. Bezoekers vanuit de hele wereld zullen vanuit de reuzencoaster genieten van een ongekend uitzicht over Rotterdam en de wijde omgeving. Door innovatieve belichtingsvormen en digitale informatievoorziening via smart walls in de cabines van de reuzencoaster is niet alleen de omgeving en het uitzicht, maar ook de ervaring van de Dutch Windwheel en het interieur zelf een belevenis. De bezoekers kijken uit over de grootste haven van Europa, tot aan de Tweede Maasvlakte en de zee. In oostelijke richting gloort het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk. Dit wordt zichtbaar gemaakt door de interactive informatielaag in de glasgevel van de cabines. Het unieke ensemble van 19 molens uit de 18e eeuw, hét symbool van het Nederlandse watermanagement, is met de fast ferry binnen 25 minuten bereikbaar. Zo bezoek je niet alleen het hedendaagse Nederlandse windicoon, maar ook de iconen uit het verleden.

De betekenis van de Dutch Windwheel voor de economie van Nederland en van Rotterdam is groot. De hele stad en haar wijde omgeving zullen profiteren van de toeristische impuls. Bovendien maakt de grootschalige (door)ontwikkeling van de EWICON techniek Nederland gidsland en marktleider op het gebied van deze windenergie van de toekomst. De Dutch Windwheel moet bovendien een showcase worden voor de circulaire en inclusieve economie. Het is ontworpen voor demontage en hergebruik en wordt gebouwd met secondaire materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio. Tijdens de implementatie en exploitatie van het gebouw wordt zoveel mogelijk SROI (Social Return on Investment) gegenereerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt erbij te betrekken.

De Dutch Windwheel is een initiatief van een consortium bestaande uit de bedrijven Doepel Strijkers, Meyster en BLOC. NBTC Holland Marketing is al partner van het project en met diverse andere organisaties (van Ministeries tot energiebedrijven) wordt gesproken over hun rol in de ontwikkeling. In 2015 zal de Dutch Windwheel worden voorgedragen als Nationaal Icoon.

< Circulaire projecten zijn marktconform! | Amsterdam versterkt de Green Deal Cirkelstad. >