Ontwikkelingen in Amersfoort: Circulaire stad in beweging

In Amersfoort staan we aan de vooravond van een spannende nieuwe fase in onze stedelijke ontwikkeling: de lancering van het Omgevingsprogramma Circulaire Stad. De concept Startnotitie voor het college en de gemeenteraad is gereed, en als zij akkoord gaan met de voorgestelde aanpak, kunnen we eind dit jaar een inspreekversie presenteren. Hierin wordt waardevolle kennis vanuit ‘Cirkelstad’, ‘Het Nieuwe Normaal’ en het ‘Convenant Toekomstbestendige Woningbouw’ geïntegreerd. Maar laten we bij het begin beginnen. Door Dick Neuteboom, Projectmanager Circulaire Economie Amersfoort.

Van rapportage naar checklist
In het begin van dit decennium hebben we in Amersfoort al stappen gezet op het gebied van circulaire gebiedsinrichting, met diverse succesvolle projecten als resultaat. De leerervaringen en aanbevelingen hiervan werden vastgelegd in rapportages en leidraden. Echter, bij een interne evaluatie onder betrokken disciplines bleek dat deze documenten weinig bekend waren of als te uitgebreid werden ervaren. Daarom hebben we, samen met een groep experts, een trainingstraject opgezet waarbij de werkzaamheden vanuit een circulaire bril werden beschreven. Dit resulteerde in een praktische checklist voor circulaire gebiedsontwikkeling, bedoeld voor onder meer medewerkers van ruimtelijke ordening, financiën en planjuristen.

Duidelijke circulaire prestaties
Tijdens het trainingstraject bleek er een sterke behoefte aan duidelijke beschrijvingen van circulaire prestaties. Op nationaal niveau kwam tegelijkertijd Het Nieuwe Normaal in beeld, wat vervolgens een plek kreeg in onze gemeentelijke factsheet Circulaire Gebiedsontwikkeling. Daarnaast kregen de circulaire ambities uit het Convenant Toekomstbestendig bouwen. meer gewicht. Deze bespreken we nu standaard met ontwikkelaars in elk gebiedsproject. De prestaties van ‘Het Nieuwe Normaal’ hebben we geëvalueerd in een tiental projecten, waarbij het duidelijk werd dat deze indicatoren vooraf goed moeten worden besproken met de initiatiefnemers om ze effectief te kunnen meten.

Het nieuwe stadhuis van Amersfoort

Bovenwettelijke en haalbare standaarden
We verwachten van iedereen die in Amersfoort wil bouwen of ontwikkelen, een heldere visie op circulariteit. In onze Omgevingsvisie  staat “dat we verder willen gaan dan de landelijke regelgeving door aan te sluiten bij prestaties die in de praktijk haalbaar zijn”. De komende update van het Convenant, waarin veel aandacht is voor de prestaties van ‘Het Nieuwe Normaal’, zal ons hierbij ondersteunen. Samen met Circulaw onderzoeken we welke ruimte er binnen de huidige wetgeving is om deze prestaties vast te leggen in beleidsregels en het Omgevingsplan. De resultaten hiervan worden binnenkort verwacht.

Het Omgevingsprogramma
Het bovenstaande vormt de basis voor het Omgevingsprogramma. Hierin richten we ons op vier belangrijke thema’s:

  1. Hergebruik als regel, niet de uitzondering
  2. Carbon-based als het nieuwe normaal: stimuleren van biobased en conceptueel bouwen
  3. Verantwoorde aanscherping van normen en prestatieafspraken
  4. Digitale samenwerking als katalysator

Op deze gebieden hebben we de afgelopen jaren al veel actie ondernomen. Samen met ‘Cirkelstad’, via ‘Het Nieuwe Normaal’ en het ‘Convenant Toekomstbestendig Bouwen’, hebben we een sterke basis gelegd om hergebruik en biobased bouwen in Amersfoort te stimuleren. Daarnaast werken we met ketenpartners aan de ontwikkeling van een Circulaire Grondstoffen Corridor: een logistiek concept voor de winning, verwerking en hergebruik van bouwmaterialen. Via DigiC verkennen we met Utrechtse partners hoe digitalisering kan bijdragen aan circulair bouwen. De komende maanden zullen we deze bouwstenen vertalen naar een samenhangend verhaal met breed draagvlak binnen de circulaire stad Amersfoort.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dick Neuteboom via .


< Dutch Green Building Week 2024: Samen op koers  | Cirkelstad Overheden: Van circulaire naar toekomstbestendige gebiedsontwikkeling  >