Op naar de volgende fase: opschaling

doping thefundamentals

Vandaag het officiële moment, de opening van The Fundamentals. Met 10 jaar aan ervaringen is het fundament gelegd voor de circulaire en inclusieve bouwpraktijk. De 91 heipalen waar het fundament uit bestaat, staan voor 91 referenties van de partners van Cirkelstad. Genoeg pilots gedraaid.. op naar opschaling.

John Nederstigt (wethouder Haarlemmermeer) geeft een duidelijke visie op de rol die de gemeentelijke overheid kan pakken om op te schalen. Richt je inkoop circulair in. Daarmee geef je een enorme boost aan de markt. Werk actief aan een regel-luwe-zone. Regels zijn voornamelijk gemaakt voor de kwaliteit uit het verleden. In de toekomst zal dit anders moeten, maak daar ruimte voor. En participeer. Door netwerken te verbinden en, als voorbeeld in Haarlemmermeer, richt een participatiebedrijf op. Om nieuwe toepassingen toegankelijk te maken voor een grotere doelgroep.

Circelstad FabCity 108Duzan Doepel (principal architect DoepelStrijkers) en Femke Bijlsma (initiatiefneemster Refugee Company) geven namens het projectteam (met Mebin, BAM en Kaj van Leeuwen) een inkijkje in de realisatie van het kunstwerk. “Als Zuid Afrikaan weet ik niet anders dan dat ik gebouwen ontwerp vanuit de schaarste aan materialen” aldus Duzan. “Ik pas die principes toe in projecten als de Floriade en Windwheel”. Femke heeft verschillende vluchtelingen betrokken bij het project. “Voordat je het weet zijn deze vluchtelingen jaren niks aan het doen, gemeente Amsterdam geeft ze de kans om hun vakmanschap toe te passen en dat hebben we gefaciliteerd”. “Osama heeft inmiddels een vaste dienstbetrekking”.

Duzan heeft zijn ervaringen gebundeld in het boek: ‘De circulaire en inclusieve bouwpraktijk’. Het geeft je een praktische kijk op een circulair ontwerp en het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het eerste boek is ter plekke overhandigd aan John. De digitale versie is voor iedereen te downloaden in de bieb op de Cirkelstadsite.

Download hier het boek.

 

< Bouw mee aan Cirkelstad Arnhem-Nijmegen! | Zie jij de hele circulaire olifant? >