Opening daglicht en groen innovatiepaviljoen ‘Sky garden’

Op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) is de ‘Sky garden’ ontwikkeld, die de voordelen van groene werkplekken met voldoende daglicht communiceert. Het is een vergaderpaviljoen vol planten bovenop het dakterras van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Den Haag. Het dient als inspiratie voor de groene vitale werkplekken van de toekomst.

 

De ‘Sky garden’ laat de voordelen van groen op de werkplek zien, in een circulair gebouwd paviljoen vol daglicht en innovatieve plantensystemen. Het paviljoen is ontworpen door de Haagse start-up Fungalogic en SIGN. Het paviljoen is officieel geopend tijdens de Nacht van de Innovatie op 7 juni en is het komende jaar te boeken als vergaderzaal door de gebruikers van beide ministeries. Gebruikers kunnen ervaren hoe aangenaam het is te werken in een ruimte met veel binnengroen en daglicht.

Groen doet goed

Uit wetenschappelijk onderzoek, onder andere van de Topsector Tuinbouw, blijkt dat groen het stresshormoon cortisol vermindert, mensen creatiever maakt, en het werkplezier verhoogt. Mensen in een groene omgeving voelen zich fitter, maken minder typefouten, ervaren minder stress en zijn minder agressief. Ook de werkgever heeft daar baat bij: medewerkers zijn substantieel productiever*. De Sky garden inspireert op deze strategische locatie het Rijk om werkplekken fors te gaan vergroenen.

Groene innovaties

Het paviljoen is ingericht met verschillende innovatieve plantensystemen. Planten reinigen de lucht en zorgen voor voldoende bevochtiging. De modernste groene systemen meten de luchtkwaliteit met sensoren: is de lucht verontreinigd of te droog, dan zorgen ventilatoren voor een luchtstroom langs de planten.

Eerste gekweekte paviljoen

Naast allerlei groene innovaties die op initiatief van SIGN zijn ontwikkeld, maken de gekweekte bouwmaterialen het paviljoen uniek. Niet alleen de gevels, ook lampen en akoestische wandpanelen bestaan uit reststromen, doorgroeit met mycelium.

Overzicht innovaties

 • Gekweekte gevelpanelen van multiplex en mycelium van oesterzwammen (Fungalogic)
 • Ventilatie- en belichtingsunit met luchtkwaliteitssensor voor groene wanden (Cloudgarden)
 • Living picture: ‘schilderij’ voor negen planten (Mobilane)
 • Groene wand van vijf vierkante meter met automatische waterreservoirvulling (Grow Up concepts)
 • Greennest Tower: luchtzuiverende plantentoren met actieve ventilatie, aangestuurd door sensoren (Growup Concepts)
 • Daglichtkoof op noordzijde voor groene wand
 • Waterleidingsprinkler: brandveiligheid door sprinklers die aangesloten zijn op de waterleiding
 • Circulair vilt tegen krassen op tegelvloer: I-dil, vervaardigd uit oude KLM uniformen
 • Gekweekte lampenkappen en poef van mycelium (Krown Design)
 • Akoestische panelen van mycelium door Officina Corpuscoli
 • Kalk grafeen circulaire verf (Ekotex)

 

 

Meer informatie:  Peter Oei, mobiel 06 515 42 882,

 

SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) is een initiatief van LTO Glaskracht Neder­land en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met het ministe­rie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

* Productiviteitsverhoging 7-12%. Gegevens van World Green Building Council

< Aron Bogers, Cirkelstad Raad van Toezicht | Tweede leven gevelaluminium zeer de moeite waard >