Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Circulair financieren en beleggen

De Rijksoverheid heeft de ambitie om toe te werken naar een volledig circulaire economie in 2050. Veel partijen in de Nederlandse bouw- en vastgoedsector hebben deze circulaire ambitie onderschreven.

Programma

Over het programma

De Rijksoverheid heeft de ambitie om toe te werken naar een volledig circulaire economie in 2050. Veel partijen in de Nederlandse bouw- en vastgoedsector hebben deze circulaire ambitie onderschreven. Om de volgende fase van de transitie in te gaan is een verandering nodig in de financiering van bouwprojecten en vastgoed. Bouwprojecten hebben financiering nodig om deze te kunnen realiseren. Met behulp van financieringsvoordelen of waardevoordelen voor circulair vastgoed liggen er kansen om circulaire principes structureel mee te nemen in bouwprojecten. Dat vraagt echter om een verandering in de wijze van financiering, zowel in de aanvraag als de beoordeling hiervan.

Uit een systemische analyse in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat veel van de barrières voor circulaire financiering met elkaar samenhangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het meenemen van de waarde van circulair bouwen, de (toekomstige) schaarste van grondstoffen, maar ook de mate van kennis van circulaire business modellen bij financiers.

Als Cirkelstad zien wij dat dit onderwerp maar mondjesmaat wordt opgepakt. Wij menen hier vanuit onze positie, ons netwerk en onze andere programma’s een sterke rol in te kunnen spelen. Dit doen we met het programma circulair financieren en beleggen.

Programmaleider

Contactpersoon