Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Circulaire onderwijshuisvesting

Het project Circulaire Onderwijshuisvesting richt zich op de nieuwbouw van scholen. Invest-NL doet vooronderzoek naar een programmatische aanpak voor de ontwikkeling van onderwijshuisvesting in relatie tot Het Nieuwe Normaal.

Project

Intro

Invest-NL doet vooronderzoek naar een programmatische aanpak voor de ontwikkeling van onderwijshuisvesting. Onderdeel van dit vooronderzoek is het creëren van inzicht in de rol van circulair en biobased bouwen binnen deze programmatische aanpak.

Standaardisatie is nodig om te komen tot een meer voorspelbare marktvraag, die bovendien met hoge kwaliteit en tegen lage(re) kosten kan worden gerealiseerd. Daarbij leidt standaardisatie tot grote kansen voor circulair ontwerpen en realiseren. De circulaire principes moeten echter wel vanaf het begin van de ontwikkeling naar standaardisatie worden meegenomen, omdat producenten en leveranciers vanaf dat moment hun productieprocessen op deze standaardisatie gaan inrichten. Het later toevoegen van circulaire aspecten vraagt vaak kostbare of technisch lastige aanpassingen. Dit programma richt zich op de nieuwbouw van scholen.

Projectleider

Noor Huitema-Hellemans

Co-founder Copper8

LinkedIn

Over het project

De meer programmatische aanpak voor onderwijshuisvesting die nu wordt opgezet, sluit goed aan bij ontwikkelingen die op dit moment in de bouwsector spelen. In de woningbouw is al een sterke verschuiving zichtbaar naar een meer conceptuele manier van bouwen en een meer industriële manier van produceren. Daarbij wordt een groeiend aantal ontwikkelingen ingevuld met gestandaardiseerde woningconcepten, die vanuit een generieke basis worden geoptimaliseerd naar de projectspecifieke wensen en behoeften.

De Rijksoverheid stimuleert de beweging naar meer conceptuele bouw en industriële productie, primair vanwege de bijdrage aan het versnellen van de woningbouw5 . Daarbij gaat het zowel om het versnellen van de planfase als de realisatiefase.

  • In de planfase zorgt het gebruik van meer gestandaardiseerde basisontwerpen dat ruimtelijke keuzes eerder gemaakt kunnen worden.
  • In de realisatiefase zorgt de standaardisatie ervoor dat er sneller, vaak industrieel, met minder overlast en minder faalkosten geproduceerd kan worden.

De basis voor deze nieuwe, meer eenduidige manier van ontwerpen en realiseren is door het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) en Aedes (branchevereniging woningcorporaties) gevat in de Woonstandaard6. Deze Woonstandaard biedt standaard-specificaties voor corporatiewoningen in zestien zogenoemde product-markt-combinaties (PMC’s). Vanuit deze PMC’s kunnen opdrachtnemers hun concept optimaliseren en opdrachtgevers hun vraag harmoniseren.

Kennis

Concept

Implementatie

Contact

Contactpersonen

Noor Huitema-Hellemans

Co-founder Copper8

LinkedIn