Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen

De City Deal brengt de afdelingen Wonen en Circulariteit samen om de nieuwbouwopgave zo te organiseren, dat de miljarden die de komende jaren worden geïnvesteerd, leiden tot zo circulair mogelijke gebouwen.

Project

Intro

We staan voor een aantal enorme uitdagingen. De komende jaren moeten ongeveer 1 miljoen woningen worden gebouwd, onze CO2-uitstoot drastisch teruggedrongen worden en moeten we veel minder materiaal gaan gebruiken bij alles wat we doen. De bouw kan hier een enorm verschil maken omdat ze momenteel verantwoordelijk is voor zo’n 40% van al het materiaalgebruik en CO2-uitstoot. En dat is nog exclusief het energiegebruik tijdens ‘bewoning’.

De City deal verenigt de afdelingen Wonen en Circulariteit om gezamenlijk de nieuwbouwopgave zo in te richten dat de miljarden die daar de komende jaren heen gaan tot een zo circulair mogelijke gebouwenvoorraad leidt. Deze miljarden zullen genoeg marktpartijen verleiden om actief circulaire producten aan te bieden en circulaire woningen te gaan ontwerpen en bouwen. Anders maken deze partijen immers geen kans.

Projectleider

Over het project

In de City Deal hebben meer dan 100 partijen uit de hele keten zich verzameld. Ministeries, provincies, steden, aannemers, woningcorporaties en andere opdrachtgevers, netwerken, belangenorganisaties en kennisinstellingen om van circulair bouwen de standaard te maken.

Er wordt in drie werklijnen samengewerkt:
I. Biobased bouwen
II. Conceptueel en industrieel bouwen
III. Financiering

Hieronder kun je meer informatie vinden over de drie werklijnen.

Waar we het met zijn allen over eens zijn, is dat er 1 taal gesproken moet worden. We moeten niet nog jaren verspillen aan het vinden van de juiste definitie voor circulair bouwen. Daarom heeft de City Deal de KPI’s van Het Nieuwe Normaal geadopteerd zodat elke partij in de keten volgens dezelfde grootheden en eenheden naar circulair bouwen kijkt. Zo hebben we het over hetzelfde, snappen we elkaar ambities en weet de markt waar ze de komende jaren aan toe is.

Update Mei 2024
Na een aantal jaren van intensieve samenwerking is het moment aangebroken om afscheid te nemen van onze City Deal. Samen hebben we ontzettend veel geleerd en ontdekt op het gebied van conceptueel en circulair bouwen. We hebben niet alleen ideeën bedacht, maar ze ook daadwerkelijk getest en uitgevoerd!

We zijn trots dat we een katalysator mochten zijn voor deze ‘grote verbouwing’ naar een duurzamere toekomst. Door partijen bij elkaar te brengen, praktijkervaring te delen en een brug te slaan naar het beleid, hebben we het verschil kunnen maken.

Kijk de video voor een introductie van dit project.

Inspireren

activeren

Extra informatie

I. Biobased bouwen

Een circulaire wereld is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen, de bouw zal in 2050 voor minimaal de helft van alle grondstoffen gebruik moeten maken van hernieuwbare grondstoffen als hout, stro, vlas, hennep, algen en mycelium.

II. Conceptueel en industrieel bouwen

We moeten sneller gaan bouwen, dat kan door industrieel te bouwen. Groot bijkomend voordeel is dat industrieel gebouwde woningen per definitie een lagere MPG score hebben en veel minder afval, uitstoot en transport met zich meebrengen dan de conventionele bouw. Komende jaren moet dus meer dan de helft van de woningen uit de fabriek gaan komen.

III. Financiering

De investeringskosten voor circulair bouwen hoeven helemaal niet hoger te zijn, dat gaan we bewijzen. Aanvullend levert circulair bouwen over het algemeen juist veel extra waarde op. Financieel, bijvoorbeeld omdat beheer en onderhoud goedkoper is of de restwaarde van een gebouw hoger. Of op een hele andere manier, zoals gezondere binnenlucht, minder uitstoot tijdens de bouw of minder transportbewegingen.

Meedoen

In de City Deal hebben meer dan 100 partijen uit de hele keten zich verzameld. Ben jij actief met de City Deal? En kom je bij die uitvoering vragen tegen? Daar willen wij je vanuit Cirkelstad natuurlijk graag bij helpen! Voor vragen kan je contact opnemen met Gertjan de Werk

Contact