Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Het Nieuwe Normaal – G40

De G40-gemeenten krijgen begeleiding om hun positie ten opzichte van Het Nieuwe Normaal te bepalen en om inzicht te krijgen in hoe zij de principes van HNN kunnen toepassen binnen hun eigen projecten.

Project

Intro

Met dit project ontvangen G40-gemeenten ondersteuning om inzicht te krijgen waar ze staan ten opzichte van Het Nieuwe Normaal (HNN). Daarbij wordt er gekeken naar hoe zij de principes en richtlijnen van HNN (kunnen) integreren en effectief toepassen binnen hun eigen beleidsprojecten en initiatieven.

Het G40-stedennetwerk is het netwerk van 41 (middel)grote steden in ons land, die elkaar vinden in de stedelijke vraagstukken waar de leden van het netwerk voor staan. De 41 gemeenten van de G40 zijn:

Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oss, Roosendaal, Sittard-Geleen, Schiedam, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.

Projectleider

Over het programma

Begin december heeft Bas van der Pol (waarnemend G40 voorzitter Fysieke Pijler) namens de G40 het manifest Het Nieuwe Normaal ondertekend. Met de ondertekening van dit manifest wil het G40 stedennetwerk zich inzetten om de ontwikkeling van het circulair bouwen in Nederland te versnellen.

De 45 grote steden in Nederland (G4 en G40), de rijksoverheid (ministerie van BZK, Rijkswaterstaat en Rijksvastgoedbedrijf), grote bouwers en adviesbureaus leggen met Het Nieuwe Normaal de basis voor een landelijke circulaire bouwketen om een duurzame en gezonde nieuwbouw en sloop te realiseren. Het Nieuwe Normaal richt zich op drie onderdelen; gebouwen, infrastructuur en gebiedsontwikkeling. Deze gedragen norm moet uiteindelijk landen in het landelijke Besluit kwaliteit leefomgeving/Bouwbesluit.

Het circulair bouwen is onderdeel van het toekomstbestendig bouwen, dat in alle woondeals is opgenomen. Cirkelstad ondersteunt de G40 bij de uitwerking van het manifest op drie manieren:

  1. Actieve betrokkenheid op alle niveaus – Cirkelstad zorgt ervoor dat circulair bouwen breed wordt uitgedragen en toegepast, van beleidsniveau tot uitvoeringspraktijk.
  2. Interventie-toolbox – Een praktische toolbox biedt hulpmiddelen en interventies die gemeenten kunnen inzetten om circulaire bouwprojecten te realiseren.
  3. Bevordering van integraliteit tussen diverse programma’s – Door samenwerking tussen programma’s en beleidsinitiatieven te stimuleren, helpt Cirkelstad de G40-gemeenten bij een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van circulair bouwen.

Samen met adviesbureaus werkt Cirkelstad aan diverse (standaard)documenten om gemeenten te helpen dit toekomstbestendig bouwen op te nemen in haar beleid.

Activatie

Toolbox

Samenwerking

Contact

Contactpersonen