Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Voorbeeldenboek Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling

Het voorbeeldenboek leidt je langs twintig voorbeelden door het hele land. Toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen met 40 tot 6.500 nieuwe woningen, die maatregelen hebben getroffen voor biodiversiteit, klimaatadaptatie, mobiliteit, energie, circulariteit en gezondheid.

Project

Intro

De lat is al lang gelegd: toekomstbestendig een gebied ontwikkelen is betaalbaar en niet meer nieuw. Dat is ook te zien in de nieuwe reisgids: Bouwen voor de toekomst, een reisgids voor betaalbaar en aantrekkelijk wonen. De reisgids neemt je mee langs twintig plekken in het land waar mensen prettig wonen, waar ruimte is voor de natuur en waar gebouwd is met een lagere milieu-impact.

De reisgids leidt je langs twintig toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen door het hele land. Gebieden met 40 tot 6.500 nieuwe woningen, die maatregelen hebben getroffen voor biodiversiteit, klimaatadaptatie, mobiliteit, energie, circulariteit en gezondheid. Ook hebben ze allemaal een groot percentage sociale huurwoningen.

Projectleider

Over het voorbeeldenboek

Tot 2030 moeten er in Nederland 100.000 nieuwe passende woonruimten per jaar bij komen: 90% door nieuwbouw en 10% door de benutting van de bestaande voorraad. Dat moet zo snel mogelijk, passend bij de woonwensen van de toekomstige bewoners en met minimale milieu-impact. Wat we bouwen, moet dus klaar zijn voor de toekomst.

Lancering van de reisgids

Tijdens de Werkconferentie Circulair bouwen aan morgen op 12 december werd het eerste exemplaar van de reisgids overhandigd aan Nicole Maarsen (bestuurlijk aanjager van het Rijksbrede innovatie en opschalingsprogramma woningbouw) door Gertjan de Werk (kwartiermaker van de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling, in opdracht van BZK). Gertjan: “Toekomstbestendig ontwikkelen klinkt soms als een onmogelijke uitdaging, maar dat is het niet. Deze gebieden bestaan namelijk al of worden nu gebouwd. De sleutel is dat je er een ontwerpopgave van maakt, in plaats van ouderwets gaat ‘gebiedsontwikkelen’. En daar stapel je de ambities voor energie, mobiliteit, gezondheid, klimaat, natuur en circulariteit op. Het is anders ontwikkelen en echt samenwerken. Het is niet spannend en ook niet nieuw. Deze reisgids geeft de huidige stand van zaken weer en zou de lat moeten zijn voor elke volgende gebiedsontwikkeling.”

Bouwen voor de toekomst is een keuze

In de reisgids worden ingrediënten gedeeld die bijdragen aan de ontwikkeling van een toekomstbestendig gebied. Floor van den Bergh, mede-initiatiefnemer van het boek: “Een toekomstbestendige gebiedsontwikkeling ontstaat niet toevallig. Het proces, de samenwerking en de uitgangspunten zijn altijd net even anders. Als je het slim doet, heb je minder overlast, win je jaren ontwikkeltijd en creëer je meer waarde voor iedereen. Het hoeft niet duurder of moeilijker te zijn. Bouwen voor de toekomst is een keuze.”

 

Dit voorbeeldenboek is een van de tools die zal worden ingezet in de City Deal Toekomstbestendige Gebiedsontwikkeling. Het is een initiatief van Cirkelstad, Agenda Stad, de Nationale Aanpak Biobased Bouwen en het Convenant Toekomstbestendig Bouwen en wordt ondersteund door Provincie Zuid-Holland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht en Gemeente Rotterdam.

Duurzame voorbeelden

Circulair

Biodiversiteit

Contact