Circulair bouwen in het Bio Science Park Leiden

Cirkelstad, regio 071 partner Popma ter Steege Architecten is nauw betrokken bij de ontwikkelingen in het Bio Science Park aan de rand van Leiden.

Tijdens de ontwikkeling van het vijfde gebouw daar verschoof de nadruk van groei van de organisatie naar een duurzame ontwikkeling van de campus. Vanwege deze ambitie is het ontwerpproces van Biopartner 5 omgezet in een onderzoek naar de betekenis van circulair bouwen. Een verkenning van alternatieve manieren van bouwen die passen bij een progressieve bouwsector. Op weg naar een voorzichtiger gebruik van onze wereldwijde hulpbronnen. 

Dit leidde tot een reeks ontwerpoplossingen om het materiaalgebruik te verminderen, teruggewonnen materialen te hergebruiken en om bouwelementen en -materialen in de toekomst herbruikbaar te maken.  De meest opvallende voorbeelden zijn de belangrijkste ondersteunende constructie van ‘donorstaal’ die inventief werd gedemonteerd voor het nabijgelegen Gorlaeus-laboratorium. De nieuwbouw krijgt karakter van het robuuste staal en portemonnee de geschiedenis van het bekende laboratorium.  Voor zover wij weten is ‘donorstaal’ niet op deze schaal toegepast.

Zo biedt het project motivatie voor grootschalig hergebruik van onze voorraad huidige toegepaste bouwmaterialen.  Bovendien vormt puin van hetzelfde gebouw de basis van een lowtech groene gevel die het gebouw stevig in zijn omgeving grenst en een basis vormt voor diverse inheemse vegetatie. Aanplant omringt het gebouw om een klein ecosysteem te vormen en wordt bewaterd met opgevangen regenwater.   

Biopartner is een gelaagd gebouw waarin high- en low-tech samenkomen om een dynamische werkomgeving te genereren. Transparantie wordt gebruikt om contact te leggen op straatniveau aan alle kanten van het gebouw. Lay-out van programma en landschap zorgen voor een kwaliteit van ruimte en sfeer op een campus in de maak. 

< The Field | Het 071 netwerk komt op stoom >