Rolschaatsen tussen sloopafval bij opening Het Hof van Cartesius

Utrecht is een groene werkplek voor creatieve en duurzame ondernemers rijker. Op vrijdag 12 januari opende Het Hof van Cartesius in Werkspoorkwartier officieel haar deuren met een openingsfestival. Dit gebeurde onder goedkeurend oog van Utrechts wethouder Jeroen Kreijkamp. Diverse ondernemers hebben hier het afgelopen jaar hun eigen werkplek gebouwd met circulaire bouwmaterialen zoals oude spoorrails, afgedankt hout en hergebruikte schuifpuien.

De creatieve ondernemers die zich in deze groene proeftuin vestigen, vormen samen met de initiatiefnemers Charlotte en Bianca Ernst Het Hof van Cartesius. Zij experimenteren volop met circulaire verdienmodellen. De een verleent spullen-als-dienst, van hamers tot tenten (De Spullenier). Een ander bakt taarten van de restproducten van bierbrouwen (De Brakkerij). En weer een ander verzorgt de ‘remanufacturing’ van fauteuils, met stoffering naar keuze (Meublowski).

Tijdens het openingsfestival kregen bezoekers een tipje van de sluier van dit circulair pionieren. Zo konden bezoekers in cirkeltjes rolschaatsen in de rollerdisco op gerecycled beton. Voor kinderen was er een workshop timmeren met sloophout.

Het Hof van Cartesius is nog niet af. In het komende jaar bouwen de initiatiefnemers verder, tot meer dan 1000 m2 circulair gebouwde werkplekken. In totaal zullen hier zo’n 45 ondernemers zich vestigen. Ook komt er een publieke binnentuin, voor ontmoeting en stadslandbouw.

Het Hof van Cartesius is onderdeel van een groter project in het gebied, ‘Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied’. Het industrieterrein wordt in vier jaar getransformeerd tot een vestigingsgebied voor creatieve, circulaire maakbedrijven. Dit wordt mogelijk gemaakt met een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Meer informatie:

Het Hof van Cartesius

Over het project Werkspoorkwartier: Creatief Circulair Maakgebied.

< Studentenvisie op circulair real estate assetmanagement | Transitieagenda Bouw gepresenteerd >