Save Lodge verbindt circulair bouwen met klimaatadaptatie

In nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs zijn we gestart met de ontwikkeling van de Save Lodge. Dit is een circulair én klimaatadaptief tuinhuis en tuinkantoor. Met holle ‘duploblokken’ van lokaal afvalplastic bouwen we muren. Alle blokken bieden plaats aan substraat en planten. Slimme sensortechniek regelt de toevoer van water en voeding. Ook slaan we regenwater in de blokken op, met een aansluiting op de regenpijp. Iedere muur wordt zo een oase van groen.  

Bram Peter van Save Plastics en René Notenbomer van Sustainable Concepts zijn de initiatiefnemers. Bram weet hoe hij van plastic afval bouwmaterialen maakt. René maakt werk van klimaatadaptatie door steden te vergroenen. Nu ruimte schaars wordt biedt verticaal tuinieren kansen. Door de planten te integreren in de muren, in plaats van te werken met groene opzetpanelen, worden geveltuinen bereikbaar voor de massa.  

De eerste twee launching customers hebben zich inmiddels aangemeld. We hebben in 2021 nog ruimte voor 8 projecten. Daarnaast denkt een Advisory Board van IWP Klimaatadaptatie van de Hanzehogeschool Groningen mee over nieuwe toepassingsmogelijkheden. Nico Wissing, een bekende internationale landschapsarchitect, is als ambassadeur aan het project verbonden. Samen werken we aan de ontwikkeling van de grijs-groen-blauwe blokken. In maart 2021 verwachten we de eerste twee projecten op te leveren. 

Door circulair bouwen te verbinden met klimaatadaptatie maken we werk van meerdere duurzaamheidsdoelen: reductie van hittestress, CO2-opslag, opslag van overtollig regenwater, versterking van de biodiversiteit, verbetering van luchtkwaliteit en reductie van omgevingslawaai. Bovendien draagt een groene omgeving bij aan een betere gezondheid. Met de Save Lodge willen we de leefkwaliteit in stedelijke gebieden verbeteren én de lokale economie versterken met lokale productielocaties. Speciaal voor bedrijven met grote plastic afvalstromen hebben we een uniek programma opgezet, waarbij we hun eigen afval omzetten in nieuwe gebouwen.  

Meer informatie en contact: 
Save Lodge 

René Notenbomer en Bram Peters 

 

06 – 203 61 758 

www.savelodge.nl  

< Maak kennis met Kerloc, écht 100% circulaire gevelbekleding | Retourkoop.nl wint Circulair Compliment 2020 >