Stand van zaken Rotterdam: ‘Niet lullen maar poetsen’

Het lijkt wel of Rotterdam aan de vooravond staat van de grote circulaire doorbraak. #GemeenteRotterdam heeft een overzicht gemaakt aan initiatieven en vervolgens een Plan van Aanpak om o.a. de bouwsector aan te pakken. Metabolic, één van de opstellers van het rapport, geeft haar reactie op het plan. 20 november volgt een laatste feedback ronde om in 2019 fanatiek te kunnen beginnen.

#SGS Search is actief op verschillende sloopprojecten waarbij zij de partijen naar een zo’n duurzaam mogelijk niveau begeleiden. De sloop van Universiteit Leiden is daar een voorbeeld van. Meteen werken zijn aan een framework om sloop ook circulair uit te kunnen voeren. #BOOT begeleidt de ontmanteling van het Erasmus Medisch Ziekenhuis. Waarbij het complex digitaal opgenomen is waardoor er een ‘mijn’ ontstaat. Andere partijen kunnen onderdelen opkopen. Zo zijn er 500 wc potten naar de woningbouwcorporatie  Woonstad gegaan. #Oogstkaart heeft ‘hier’ haar kerncompetentie van gemaakt. Een marktplaats waar allerlei vrijkomende elementen op geplaatst kan worden. Om in een volgend project toegepast te worden.

#Grondbalans -is de grondbank circulariteit avant la lettre?- heeft verregaande plannen gemaakt om de binnenhaven van Rotterdam aan te pakken. #DuraVermeer verkent de potentie om werken als ‘een service’ aan te bieden/aan te nemen: ‘Over tien jaar is circulair bouwen de standaard’. In de buitenruimte is #VanderTol ook actief. Als het nou gaat over de aanleg van een gemeenschappelijke tuin met waterberging [link], of het iconische project van de nieuwbouw van het museum Boijmans van Beuningen.

#Provincie Zuid-Holland is inmiddels op verschillende domein actief. Zo investeert zij in het onderzoeksprogramma Accez. Om vanuit praktijkcases te gaan begrijpen wat nu de nieuwe rollen zijn van alle partijen in de (bouw)keten. Waaronder haar eigen rol. De provincie is ook voornemens om financieel deel te nemen aan het Bouwprogramma ZuidHolland. Samen met #IQ richten we een programma in om kennis over te dragen aan de verschillende gemeenten en marktpartijen en projecten circulair en inclusief te begeleiden.

#BAM heeft een intern verander programma geschreven. Aan de hand van 10 punten wordt circulariteit verankerd in de organisatie… te beginnen bij de proeftuinen om alle collega’s te laten ervaren wat circulair werken inhoud. #JPvanEesteren zet in op de stroom ‘hout’. Is aan hout een tweede leven te geven in de complexen die ze maken, maar ook in de eigen steigerbouw bijvoorbeeld. #Buurman weet wel raad met hout als reststroom. In de winkel kun je het hout ‘zo goed als nieuw’ kopen en maken zij zelf met de buurt nieuwe producten.

#Plein06 heeft met de universiteiten uit Leiden, Delft en Rotterdam een kennis en innovatiehub opgezet. Op continue basis stromen studenten in en uit om gezamenlijk én vanuit verschillende disciplines werk te maken van ‘de gelukkige stad’. Mooi om met Cirkelstad hierover na te denken en met de partners hiervan werk te maken.

Heb je vragen of wil je in Cirkelstad Rotterdam meedraaien? Bel of mail Rutger Buch 06-47432515 /

< Bijeenkomst Circulaire Bouweconomie | Congres Deliver ’19 >