114 miljoen subsidie beschikbaar voor het circulair herinrichten van je bedrijf in 2021

De Nederlandse recycling industrie draait op volle toeren: ieder jaar worden er weer meer grondstoffen hergebruikt dan het jaar er voor. Vooral in de bouw vinden reststromen vaak een nieuwe bestemming. Deze ontwikkeling wordt aangewakkerd met subsidies en fiscale voordelen. Met deze ‘soft tools’ probeert de overheid de maatschappelijke koers in de juiste richting te sturen. Zoals ieder jaar wordt er op 1 januari een nieuwe lijst gepubliceerd van producten die in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek. Dit jaar is dat niet anders. Wat wel anders is, is dat er nieuwe materialen voor interieurbouw aan de lijst zijn toegevoegd. 

Bamboe wordt verwerkt in vele producten, ook in de interieurbouw.

Voordeel

Bamboe is iets wat je momenteel ontzettend vaak tegenkomt. Het zit in papier, kleding, fietsen, dekens en zelfs bier. Dit is ook niet gek als je bedenkt dat bamboe ontzettend snel groeit, flexibel maar ook ontzettend sterk kan zijn. De toepassingen van dit gras zijn dan ook eindeloos. Daarom stimuleert de overheid al sinds 2020 het gebruik van bamboe in interieurbouw. Daarnaast zijn Bio-based vloerbedekking, gerecyclede bakstenen en isolatiemateriaal van kalkhennep dit jaar aan de lijst toegevoegd. Dus wil jij in je bedrijf nieuwe deuren, een nieuwe trap of misschien wel die strakke bamboevloer? Dan zou deze zomaar in aanmerking kunnen komen voor de MIA-regeling. Dit levert netto een voordeel op tot 12% en je kantoor krijgt direct een warme, duurzame uitstraling van. 

Boost

Naast bamboe kan je in 2021 alles ook direct gaan inrichten met meubels van hergebruikt materiaal. Als extra boost naar een circulaire economie vallen namelijk ook alle meubels die zijn gemaakt van hergebruikte materialen onder de nieuwe MIA-regeling. Zelfs circulaire keukens vallen momenteel onder de regeling. In totaal zijn er dan ook 50 nieuwe producten aan de bestaande MIA-lijst toegevoegd. Het is altijd interessant om te controleren op jouw investering milieuaftrek van toepassing is. Wil je weten welke veranderingen de MIA-regeling dit jaar nog meer kent, of wil je gewoon een keertje sparren over subsidie mogelijkheden? Neem dan contact op met Luc de Wit op 06 233 732 70 of mail naar 

Venntiv is een op duurzaamheid gespecialiseerd subsidieadviesbureau en zal op deze plek regelmatig informatie delen over interessante subsidiemogelijkheden rondom de circulaire economie. Heb je een ambitie of een projectidee en wil je eens sparren over de mogelijkheden, neem dan contact met ons op. Ga naar www.venntiv.com voor meer informatie.  

< Woning duurzaam gerenoveerd met Kerloc | Eerste prototypes van de Circulaire Keuken geplaatst in huurwoningen >