1. Kennisdeling- en ontwikkeling

Om meters te maken binnen circulair en inclusief bouwen is het cruciaal om met elkaar dezelfde taal te spreken. Te beginnen met het zorgen dat de relevante kennis voor iedereen toegankelijk is. Binnen dit thema geven we een beknopt antwoord op de meest gestelde vraag uit ons netwerk. Benieuwd waar deze thema’s op gebaseerd zijn? Dat kun je hier lezen.

Praktische vraag

Hoe krijgen we de kennis over circulair, biobased en inclusief op een eenduidige en behapbare manier bij corporaties, opdrachtgevers etc.?

Inmiddels zijn overal in Nederland wel partijen actief om de ambitie van circulair bouwen zich eigen te maken. Door te pionieren, uit te proberen, zich te verdiepen. Dat is goed en moeten we willen omarmen, zo krijgen we het vakgebied ontwikkeld. Het zit in het DNA van Cirkelstad om kennis collectief te maken. Daarom organiseren we al vanaf het begin community sessies. Om in gesprek te staan met partijen uit de hele keten. Om te komen tot een gedeelde visie en aanpak. Door de jaren heen is deze ondersteuning door ontwikkeld om de collectieve kennis ook actief naar partij (zoals gevraagde opdrachtgevers) te brengen in projecten en programma’s.

Hoe we dit eenduidig en behapbaar naar de juiste partij krijgen is tweeledig. Enerzijds zetten we ons in om nationaal tot eenzelfde taal te komen. Dit doen we met Het Nieuwe Normaal waarin we met 12 KPI’s het minimale niveau van circulair bouwen in kaart brengen. Anderzijds kun je natuurlijk niet alleen blind kennis absorberen. Als stakeholder zal je een keuze moeten maken wat voor nu belangrijk is/waar je je focus op legt. Wil je je bijvoorbeeld oriënteren? Kijk dan eens in de Cirkelstad Academie, onze bibliotheek voor partners, waar alle opgedane kennis is ontsloten en geordend. Hier vind je o.a. verdiepende lezingenseries, maar ook praktische referenties en inspiratie. Dit alles vanuit het principe ‘Waar kun je morgen al mee aan de slag?’. Wil je actief meedoen en het gesprek aangaan over specifieke onderwerpen met partijen uit de regio? Sluit dan aan bij een Community of Practice. Ben je al goed (projectmatig) aan de slag, maar wil je weten wat er nog meer mogelijk is op gebied van circulair en inclusief bouwen? Dan kan onze Werkconferentie uitkomst bieden.

Relevante initiatieven

Een greep uit verschillende programma’s die je zouden kunnen helpen:

Community of Practice sessies

Opgeteld meer dan 120 lokale Community of Practice sessies die we in Nederland organiseren voor de 240 partners, toegespitst op relevante thema’s voor jou als partner. Weten wanneer de CoP van jouw Cirkelstad plaatsvindt? Bekijk hier de Agenda.

Biobased bouwen lezingenserie

2 lezingenreeksen rondom de thema’s Biobased Bouwen en Versnellen in het MKB. De lunchlezingen-reeks geeft in een kort tijdbestek de partners en hun collega’s concrete handvaten die direct in de praktijk toepasbaar zijn. Met de lunchlezingen serie Biobased Bouwen praten we je in sessies van ca. 15 min bij over alles wat je moet weten als je echt met biobased aan de slag wilt. Ook kun je op de biobased pagina de gebundelde two-pagers downloaden voor de belangrijkste inzichten. Deze kun je als partner van Cirkelstad terug kijken in de Academie. De MKB serie volgt deze zomer.

De Nationale Werkconferentie

De jaarlijkse Nationale Werkconferentie van Cirkelstad bestaat uit drie dagen boordevol voorbeeld projecten van partners over gebied, GWW & infra, vastgoed en interieur & facility management. Wat zijn de succesfactoren? Wat zijn de fuck-ups? Ieder jaar een update hoe kijken onze bestuurders naar de transitie in Nederland en waar staan we? Doe je mee in 2021? Benieuwd naar de editie van 2020? Bekijk hieronder het programma van afgelopen jaar.

Training

Nog maar net kennis gemaakt met de complexe wereld van de circulaire bouw? In de tool ‘Circulair bouwen in 1 dag’ proberen we je in 1 dag kennis te laten te maken met concepten rondom de circulaire bouw en Cirkelstad, door verschillende begrippen uit te leggen en vragen te beantwoorden.

Meer weten?

Vragen, nieuwe inzichten of wil je graag het gesprek aangaan? Laat het ons weten:

Uiteraard zijn wij niet de enige die actief bezig is met dit vraagstuk. Zo heeft Platform CB’23 leidraden geschreven op onderwerpen als circulair ontwerpen, inkopen, meten en materialenpaspoorten. Om massa te maken is het noodzakelijk om een gedeelde taal (en eenduidige definities) te gebruiken, gedeelde werkafspraken. Elk jaar starten er actieteams die op onderwerpen komen tot gedeelde werkafspraken (waarbij ook onze partners betrokken zijn).

Wil je de meest recente publicaties inzien omtrent circulair bouwen? Bekijk dan de bibliotheek van het TransitieTeam op https://circulairebouweconomie.nl/