Van autowrak naar toiletrolhouder

Ontwerpbureau Scope geeft metaal een tweede leven

Ideeën hebben ze genoeg bij het Amersfoortse ontwerpbureau Scope Design & Strategy aan de Nijverheidsweg. Maar niet alle ideeën worden direct omgezet in een product. Door een bijdrage uit het gemeentelijke Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling is het project Raw Metals ontstaan.

“Consumenten vragen steeds vaker om producten uit materialen die een tweede leven hebben gekregen. Zo ontstond bij ons het idee om badkameraccessoires te maken van eerder gebruikte metalen”, vertelt Scope-eigenaar Pim Jonkman. “Die badkameraccessoires moeten dan wel de look & feel hebben van gerecyclede producten. Dus niet mooi glimmend en verchroomd (wat veel minder duurzaam is) maar juist een wat ruigere uitstraling. Vandaar de naam ‘Raw Metals’.”

Stappen overslaan

De producten worden gemaakt van oude metalen afkomstig van onder meer autowrakken en wasmachines. De metalen worden vermalen en onder hoge druk tot een product geperst. “Hiermee slaan we een aantal reguliere stappen over: het smelten van de oude metalen, de productie van het halffabricaat, de chroombehandeling van de nieuwe producten én de vele kilometers die de materiaalstromen vaak afleggen”, aldus Pim.

Pim Jonkman (links) in overleg met ontwerpers Maria Cichy en Bouke Wilens. In de glazen potten de vermalen oude metalen.

Experimenteerfase

Het project Raw Metals zit nog in de onderzoeksfase, waarbij aandacht is voor allerlei voorwaarden: de ‘zo goed als nieuwe’ badkameraccessoires moeten er natuurlijk mooi uitzien, makkelijk schoon te maken zijn, duurzaam in gebruik én de ‘ruige’ look & feel hebben. “We willen in deze lijn verschillende hoogwaardige producten ontwerpen. Denk aan handdoekenhaakjes, toiletrolhouders en planchets, maar ook aan andere productsoorten, zoals deurbeslag.”

Overtuigd dat het kán

Deze zomer moet het productieproces klaar zijn. De mensen van Scope zijn op zoek naar geïnteresseerde afnemers, bijvoorbeeld een partij die de accessoires in hun woningen wil installeren, zoals een woningcorporatie. Pim Jonkman: “Wij willen innoveren en vooroplopen in de circulaire economie. Door onze tests met de productietechniek zijn we ervan overtuigd dat het kán: oude metalen een nieuw leven geven in de vorm van mooie, slimme, aantrekkelijke en duurzame producten.”

< Eerste Bouwkringloop in Nederland van start in Amersfoort | Kameleon ontvangt bijzondere steun uit Den Haag >